Захариева: Осъждаме нападението над двата кораба в Оманския залив

Дълбоко осъждаме и сме изключително притеснени от новата ескалация и атентата върху двата кораба в Оманския залив.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян, който е на официално посещение в България. Повод за визитата му е отварянето на посолство на ОАЕ у нас, предаде репортер на БГНЕС.

„Атентатът е само месец, след като отново имаше нападение срещу 4 кораба в Оманския залив. Малко по-късно имаше и нападение срещу тръбопровод в Кралство Саудитска Арабия“, подчерта Захариева и добави, че цялото това нагнетяване на напрежението в региона е изключително опасно.

"Ние призоваваме за бързо разследване и установяване на извършителите на нападенията от вчера и от миналия месец", заяви първият ни дипломат.

"България е много близка до региона, не само географски, това е една от европейските държави най-близко, географски, до региона. Споделяме общи предизвикателства. И това, което ни обединява, е непримиримостта и решението да се борим с всички средства срещу тероризма и екстремизма", обяви Захариева и коментира, че светът се е успокоил след постигнатия успех срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, но това не означава, че проблемът е решен и сме победили Даеш.

„Затова сътрудничеството между ОАЕ и България в сферата на сигурността е едно от най-важните"поясни министърът.

Шейх Абдула, също коментира атаките. „Ние се намираме в труден регион, но той е важен, защото е с много ресурси, необходими на света като газа и петрола. Бихме искали потокът на газ и петрол да бъде постоянен и сигурен, което е в полза на световната икономика. Също така ние трябва да осигурим сигурност за нашите народи и нашите икономики. Онези, които се опитват да дестабилизират региона са хора, които нямат висши цели. Ние сме държави, които са в състояние да постигнат двойно по-големи развитие и растеж в региона на Близкия Изток, но гласовете на изостаналостта, на екстремизма, на онези, които гледат към миналото, които не искат да гледат към бъдещето, да гледат расистки на нещата, а не човешки и хуманно, които смятат, че са по-добри и по–висши от другите, са фашистки по идеи и режими по своята същност и целят да сринат региона”, заяви той и добави, че разчита на помощ от своите приятели, каквато е България. Шейхът добави, че те искат да водят не въоръжена конфронтация, а идейна.

Попитан дали предполага откъде идва атаката по двата танкера, Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян, който се завръща у нас, след 10 годишна пауза, заяви, че по всичко личи, че нападението е организирано от държава.

Министърът на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян

"Няма да говоря за вчерашното нападение, защото нямам достатъчно информация. Нападенията над четирите кораба преди месец на Саудитска Арабия, един емиратски и един норвежки, и доказателствата, които събрахме досега, ние и други държави, сочат ясно, че става дума за акция по взривяване вън от кораба, под нивото на водата. Технологията, която е използвана и изборът на момента, както и информацията, събрана преди самата операция, точният избор на целите, така че корабът да не бъде потопен или да не бъде излян петрол от тези кораби – всичко това са възможности, с които противозаконните групировки не разполагат. Това е точно и прецизно организирана акция от държава", заяви шейхът и добави, че на този етап не разполагат с достатъчно доказателства, които да сочат определена държава.

Той добави, че тези случай трябва да накарат международната общност да обедини усилия, за да създаде сигурност за международното корабоплаване, сигурност за доставката на енергоизточници.

На въпрос на БГНЕС възможно ли е да се стигне до военен конфликт заради обтегнатите отношения между САЩ и Иран, шейхът отговори, че трябва да работим заедно, за да бъде предотвратена бъдеща ескалация.

„Надявахме се да успеят усилията на японския министър-председател, надяваме се да продължат опитите. Преди няколко дни там беше и германският външен министър. Надяваме се да видим по-широки рамки на сътрудничество с Иран. Смятаме, че в споразумението „5+1“ имаше една грешка и тя беше, че държавите от региона не участваха в диалога и в закрилата на това споразумение. То не обхвана въпроси като балистичните ракети и намесата във вътрешните работи на други държави. Поради тази причина днес се намираме в тази ситуация“, каза още той.

Шейх Абдула посочи, че истинската сигурност и стабилност е в това да бъдат стабилни всички държави в региона под международен чадър.

Извън тази тема, двамата външни министри са се договорили за увеличение на търговския обмен между двете държави, който към момента е нищожен, в сравнение с възможностите, които имат и България, и ОАЕ като пазар.

„Днес договорихме всичко, за което се разбраха престолонаследникът на ОАЕ и премиера Бойко Борисов в Абу Даби - да издигнем отношенията ни на по-практично ниво и да установим директни канали за комуникация за бързо изпълнение на договореното. С държавата, която направи от пустинята градина и от морето земя, и развива най-много високи технологии, много ми се иска България да осъществява близко сътрудничество в сферата на високите технологии и изкуствения интелект “, каза още тя и подчерта, че в ОАЕ живеят 3 000 българи.

Захариева добави, че са успели да установят и редовен контакт между нашите дипломати, както и възможността българското правителство да придвижи по-бързо процедурата за даване на разрешение за т.нар. „пета свобода на авиокомпания“, която иска да оперира на българския пазар.

„Много конкретни неща се разбрахме. Много работа има нашият екип да върши“, коментира тя и допълни, че трябва да се подпишат споразумения в сферите на икономиката, образованието и земеделието, за които съгласуването е започнало. /БГНЕС

Тагове: