Захариева: Отлагането на посещението на Чавушоглу е дипломатически знак

България отложи посещението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу като дипломатически знак, заяви пред бТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

Дипломат номер едно коментира скандала с отправената от страна на турския си колега Мевлют Чавушоглу критика срещу българския Закон за вероизповеданията по време на предизборна среща. Според него промените били насочени срещу правата на всички религии и Анкара трябвало да се намеси, след което България е променила закона. По-късно от министерството на Захариева заявиха, че злонамерени кръгове искат да навредят на турско-българското приятелство.

За момента не е определена дата на посещение на Чавушоглу у нас.

Захариева коментира и срещата на КСНС при президента в понеделник. Според нея БСП има двоен аршин в борбата с корупцията, и даде за пример изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, че когато става въпрос за разследване на злоупотреби с имоти на членове на БСП, Нинова препоръчва да се изчака да приключи разследването; а когато става въпрос за злоупотреби при ГЕРБ, се съмнява в разследващите органи.

На заседанието на КСНС предложенията на БСП ни бяха предоставени на лист, който да подпишем, заяви външният министър. Според нея думите на Нинова преди заседанието, и написаните опорни точки, представени като общ документ на КСНС, са били абсолютно еднакви. Това е втори КСНС, който президентът свиква за две години, като на първото заседание бяха предложени три общи решения, от които не беше прието само едно. То беше да има промяна на Наказателния кодекс, който да включи специална точка за корупционни престъпления. Само БСП гласува против тази точка при гласуването на промените в НК, допълни Захариева.

На българите им писна да се говори за нов закон всеки път, когато има проблеми. Най-много се притеснявам от писането на закони без експертно обсъждане един месец преди изборите. Очевидно болката на БСП е, че шефът на КПКОНПИ се назначава от Президента, а не от НС, допълни външният министър.

БГНЕС припомня, че на заседанието на КСНС в понеделник шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев не присъства, след като президентът оттегли подкрепата си от него. Председателят на парламентарната антикорупционна комисия Борис Ячев не можа да дойде на КСНС заради служебни ангажименти, а от президентството отказаха да поканят неговия заместник Спас Гърневски. /БГНЕС