Захариева: Отношенията с Македония се развиват позитивно

До края на годината Северна Македония да стане пълноправен член на НАТО. Това заяви външният министър Екатерина Захариева в интервю за Дарик, като подчерта, че България вече е ратифицирала присъединяването. Тя подчерта, че отношенията с Македония се развиват изключително позитивно.

Например вече и македонските учени говорят за средновековна българска държава, което в близкото минало е било немислимо, посочи Захариева.

Много важно е да има бизнес между двете държави, да има железопътна линия между тях. Интересът на българските компании да инвестират в Македония се е удвоил, посочи външният министър.

Бе дискутиран и въпросът за евентуалното разполагане в Европа, а и на Балканите, на американски ракети със среден обсег на действие, в отговор на руското разполагане на такива ракети в нарушение на Договар за забрана на разполагането на ракети със среден обсег на действие, базирани на сушата.

Не се обсъжда разполагането на такива ракети на територията на Европа, каза министър Захариева.

Дали трябва да се разполагат противоракетни системи в страната за защита от руски ракети е тема на анализ, който ще бъде направен, допълни тя.

След анексирането на Крим, в Черно море има нова ситуация, допълни Захариева. А дали трябва да се засили присъствието на НАТО в Черно море, според нея - то е достатъчно на този етап.

България не подкрепя каквато и да е военна интервенция във Венецуала, е позицията на нашата страна по конфликта там. /БГНЕС