Захариева: Пълна лъжа е, че оспорваме македонската идентичност, Скопие да спре с омразата към България

Не е вярно, че оспорваме македонската идентичност. Това е лъжа. В България няма негативно отношение към гражданите на РС Македония. Много държа това да остане така. Ежедневните обидни изказвания, лъжите спрямо българската позиция и българския народ вредят на двустранните отношения и могат да доведат до промяна на отношението на българите.

Това каза в ексклузивно интервю българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева пред известния македонски публицист Насер Селмани от zoom.mk, който бе разпространен и пред много албаноезични медии в региона. „Не е вярно, че оспорваме македонската идентичност. Това е лъжа. Много пъти сме го казвали, вашите политици го знаят. По-лесно се представя и пред македонското общество, и през европейските политици това, че ние оспорваме вашата идентичност. Въпросът дали оспорваме идентичността е решен с акта на признаване на независимостта на РС Македония от България като първа страна“, категорична е Захариева. България държи македонските политици да спазват ангажиментите, които са поели. По-конкретно, това е Договорът за добросъседство и приятелство, подписан от двете страни през август 2017 г. „Много държим да престане насаждането на омраза към България и българите, поколение след поколение. Не е нормално в ХХI век това да се случва и да се печелят избори с единствена програма, омраза и отричане на някоя съседна държава. Това не се случва в България и много се радвам, че е така“, посочи външният министър.

В същото време тя заяви, че отношенията ни не са толкова лоши. Двете страни си говорят, за разлика от периоди, като например управлението на Груевски, когато не е имало никакви срещи. „Имаме проблеми, имаме твърде остра публична риторика, непремерен изказ, от които аз се опитвам да не съм част. Премиерът също. Моят призив е да не си говорим през медиите, ние сме в постоянен контакт, имаме си телефоните. Винаги може да се чуем, винаги може да се видим“, заяви Захариева. Според нея решението на проблема между двете страни е във връщането към Договора за приятелство и добросъседство и неговото изпълняване. Но това връщане, подчерта тя, трябва да бъде доброжелателно. „Забелязахме постепенно отстъпление от ангажиментите по Договора веднага след като РС Македония стана наш съюзник в НАТО. Не ни се иска да мислим, че договорите се подписват само, за да каже България "да" и след това спират да се изпълняват“, заяви Захариева. Тя подчерта, че Договорът не се изчерпва само с работата на Смесената историческа комисия. „Но когато едностранно се спира работата на Комисията с аргумент, че има избори, ние не можем да приемем това. Не може да се спира работата на професионална историческа комисия, която има ясен мандат от Договора“.
Сега трябва да намерим начин как да кажем истината на поколенията, да спрем да ги заблуждаваме и да намерим начин да гледаме напред в бъдещето. „Не бива да пропускаме още години. Вярвам, че това ще стане с добра воля“, заяви Захариева. Фактът, че темата за разширяването на Европейския съюз остава приоритет 2 години и половина след българското председателство, говори, че сме си свършили работата много добре, заяви външният министър. Тя припомни, че България е била посъветвана да не се фокусира толкова много върху темата за разширяването на ЕС. „Когато представяхме приоритетите на председателството, ни посъветваха да не засягаме разширяването, защото то не е много популярна тема. Въпреки това ние го превърнахме в наш приоритет“, каза Захариева.
Коридор №8 е много важен, той не засяга само България и РС Македония. Абсурдно в XXI век да нямаме жп връзка между двете страни. „Тя е важна преди всичко за хората и бизнеса. РС Македония изгуби 130 млн. евро от миналия програмен период. Още предишния еврокомисар предупреждаваше, че няма проекта готовност, че периодът изтича и парите ще бъдат загубени“, припомни Захариева. Външният ни министър посочи, че има много сигнали от български компании, че им се правят пречки да развиват своя бизнес в РС Македония. Тя отбеляза, че отношенията с албанците в региона са прекрасни. „Критично важно е и РС Македония, и Албания да вървят в една посока. Винаги сме подкрепяли европейската перспектива на Албания. Винаги сме се отзовавали да помогнем. Отношенията между България и Албания са такива каквито трябва да бъдат между съседи. Винаги сме си помагали в трудни моменти и така ще продължим“, заяви Захариева. /БГНЕС