Захариева: Поканихме Македония в Черноморското икономическо сътрудничество

Македония беше поканена единодушно да стане 13 член на Черноморското икономическо сътрудничество /ЧИС/. Това обяви външният министър Екатерина Захариева, предаде репортер на БГНЕС.

„Наша беше инициативата да поканим за 13-ти член Македония. Радвам се, че всички единодушно решихме да изпратим официалната покана. След ратификацията на нашата харта тя ще стане пълноправен член“, заяви Захариева, след закриването на 40-ата среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите-членки на ЧИС. Във форума участват представители на 12-те държави-членки в ЧИС – България, Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, както и на Египет и Тунис – страни-наблюдатели в ЧИС, на Съюза на Средиземноморието и др. От своя страна външният министър на Македония Никола Димитров благодари на страната ни и на министър Захариева за подкрепата. Той много се радва, че поканата за присъединяването на страната им към ЧИС идва по време на българското председателството на организацията. Днес председателството беше поето от Гърция. „Ние ще бъдем 13-тият член. Имахме важна конференция, разговаряхме със Захариева за много неща, другата седмица ще се видим в Познан в рамките на Берлинския процес“, заяви Димитров и добави, че там ще съобщят хубава новина кой ще организира и ще бъде домакин на Берлинския процес от полска страна. Той посочи още, че са разговаряли и за Договора за приятелство, за Европейския съюз, както и за европейското бъдеще на Балканите и страната им. Ръководителят на македонската дипломация подчерта, че двамата със Захариева са се обединили около тезата, че трябва да се създадат условията за пълното изпълнение на Договора за добросъседство и приятелство, който беше сключен от премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г. "Наша задача е да гарантираме политическо пространство и положителни условия, за да вървим напред", подчерта Димитров. Според него договорите са от голямо значение и не само, защото ще помогнат на Македония да се интегрира в НАТО и ЕС. "Дори и да не ставаше дума само за НАТО и ЕС, тези компромиси са много важни за самите нас. Те ни водят по пътя на растежа. За един народ е много важно да има много близки отношения със съседите, особено с онези, с които споделяме толкова много общи неща – огромни периоди от историята. Живеем в регион, който произвежда много история, но в същото време се проваляме в бъдещето. Както е казал Уинстън Чърчил Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да поемат. На практика с тези договори засягаме най-деликатните въпроси. Работим искрено. По тази причина не е грешка, че наричаме тези преговори исторически“, каза Димитров.

По отношение на Коридор №8 македонският дипломат заяви, че е подсигурено финансиране за изграждането на железопътната линия и се работи по магистралата. За съжаление за изграждането е необходимо време, но има политическа воля, каза още той.

Димитров беше категоричен, че пътят на развитието на Македония минава през присъединяването им към НАТО, а след това и към ЕС. Според него по този начин ще могат да предложат европейско бъдеще на младите си хора и да ги задържат в страната. „Миналата година Европа ни каза, че ще отложат процеса по присъединяване ни за юни. През този месец обаче се проведоха европейските избори и се наложи началото на преговорите да се отложи за октомври. Ние показваме европейско поведение относно региона, съседството, градим мостове. Мислим да започнем процеса за членство и да станем една истинска европейска демокрация“ каза външният министър и уточни, че затова е много важно регионът да не допуска грешки по отношение на тази политика. /БГНЕС