Захариева приема специалния представител на РСМ Бучковски

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще приеме днес специалния представител на Република Северна Македония за България Владимир Бучковски.

След разговорите в МВнР, Екатерина Захариева и Владимир Бучковски ще дадат пресконференция.

Това е първата официална визита на специалния пратеник на македонското правителство за разрешаване на споровете между Скопие и София в българската столица. Бучковски ще има срещи с премиера Бойко Борисов и с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. В четвъртък ще има среща и с президента Румен Радев.

„Идвам по покана на българското правителство. Идвам като Ваш голям приятел и с голяма добра воля”, заяви ден преди визитата си Владо Бучковски пред БГНЕС.

Посещението става по-малко от седмица, след като той бе назначен за специален пратеник на македонското правителство за България.

Университетският професор и бивш председател на СДСМ винаги е подчертавал, че РС Македония няма друга алтернатива освен членството в Европейския съюз. ЕС е нашата стратегическа цел и затова трябва да се борим за началото на преговорите.

57-годишният Владо Бучковски бе министър на отбраната в ширококоалиционния кабинет на премиера Любчо Георгиевски от 13 май до 26 ноември 2001. От 1 ноември 2002 до декември 2004 година Бучковски отново влиза в правителството като министър на отбраната. Той бе министър-председател на РСМ от 15 декември 2004 г. до 26 август 2006 г. Той е юрист по образование. /БГНЕС