Захариева: Северна Македония в НАТО - стратегически важно

Бързата ратификация на българския парламент за протокола за влизането на Северна Македония в НАТО, единодушно, макар и без опозицията, е поредният пример за това колко силна е подкрепата на България и колко важна стратегически за нас е Северна Македония да бъде съюзник в НАТО.

Това заяви външният министър Екатерина Захариева след среща с колегата си от Северна Македония Никола Димитров, предаде репортер на БГНЕС.

Надявам се декември в Лондон да бъдете пълноправен съюзник и дотогава да приключи ратификацията във всички оставащи парламенти, добави Захариева. Важно е през юни месец да започнете преговори за членство в ЕС. Радвам се, че комисията работи интензивно, че се разбраха да се събират всеки месец, каза още Захариева. Трябва да поправим историческата несправедливост на лошата инфраструктура със Северна Македония, да симулираме бизнеса и гражданите от двете страни да работят заедно, подчерта Захариева.

Екатерина Захариева съобщи и че след 10-годишно прекъсване в началото на март смесената ни икономическа комисия, ще има заседание в Скопие. Тя посочи, че това е месец след бизнес- форума, който имаше в Скопие с участието на над 100 компании. „Това е и пътят. Трябва да поправим историческата несправедливост на лошата инфраструктура, която има между двете държави, трябва да стимулираме бизнеса и гражданите от двете страни да бъдат заедно, да се свързват, да работят, и изграждайки приятелство на основата на истината, да направим така, че и най-силната буря да не може да разруши това приятелство, нещо, което дължим на нашите граждани”, заяви тя. Българският външен министър посочи, че се е увеличил със 100% интересът от страна на български компании за инвестиции в Република Северна Македония. „Но аз съм сигурна, че ще се увеличи и с 200, ако има добра инфраструктура”, посочи тя. Захариева каза, че нашият бизнес има интерес във всички сфери. „Настина българският бизнес е отворен за това да инвестира там. Надявам се в резултат на смесената комисия наистина вече да има и конкретни проекти”, заяви тя. /БГНЕС