Захариева: Силно подкрепяме разширяването на ЕС към Западните Балкани

Позицията на България от години е ясна и тя е силна подкрепа за разширяването на Европейския съюз към страните от Западните Балкани, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на БГНЕС.

„Всички държави, дори и тези, които са по-скептични към разширяването, подкрепиха европейската перспектива за страните от Западните Балкани като един от най-големите двигатели за реформите и демократизацията в региона, както и сигурността и стабилността“, отбеляза Захариева.

Тя подчерта, че в решението на провелия се Съвет по общи въпроси са отразени българските искания за изричен текст, който приветства договора от Преспа и договора за добросъседство като безпрецедентните и добри примери за региона.

Министър Захариева прогнозира, че е възможно до месец октомври да бъде взето решение за стартиране на преговорите за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания. „Дали може да се вземе за двете държави, не мога да съм сигурна“, отбеляза тя. „Добрата новина е, че не се разделят двете държави, каквото желание има от някои членки на ЕС. Решението е не по-късно от октомври месец Съветът да се върне към обсъждане на тази тема и да се препоръча да започнат преговори“, допълни още министър Екатерина Захариева.

Тя бе категорична, че страната ни подкрепя и двете държави. „Ние считаме, че ще бъде историческа грешка, ако не започнат и двете сега“, каза още външният министър. /БГНЕС