Захариева: Стриктно изпълнение на Договора, не е добре за ЕС да бъдат привнесени проблеми отвън

РС Македония не трябва да продължава с езика на омразата, тя трябва стриктно да спазва поетите ангажименти в Договора за приятелство с България и да не забравя добросъседството, което е важен критерий, ако иска да се присъедини към ЕС.

Това заяви външният министър Екатерина Захариева на съвместна видеоконференция с участието на външните министри на Германия и РС Македония Хайко Маас и Буяр Османи.

Тримата дипломати говориха след приключването на срещата на страните-участници в Берлинския процес, който има за цел да подпомогне присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС. За пръв път в историята на този процес той се председателства съвместно от две държави – България и Македония.

В изказването си министър Захариева подчерта, че „страните от Западните Балкани трябва да поемат своята отговорност и да извършат реформи, ако желаят да се присъединят към Европейския съюз. Не е добре за ЕС да бъдат привнесени проблеми отвън. Стриктното изпълнение на поетите ангажименти е задължително“.

Тя заяви, че Договорът за приятелство и добросъседство, който България и СР Македония подписаха през 2017 г., съдържа всички гаранции за решаване на отворените въпроси. „За съжаление не наблюдаваме това от известно време“,добави Захариева.

„Според нея имаме дълг не само към бъдещите поколение, но и към настоящите. Няма да бъде възможно помирението, ако не бъдат решени отворените въпроси. През последните месеци в РС Македония има над 10 000 негативни публикации, език на омразата към България. Не бива това да продължава“, категорична е Захариева.

Тя посочи, че България е била, е и ще продължава да поддържа страните от Западните Балкани, включително и Македония по пътя, който са поели. „Но те трябва да понесат своята отговорност. С добра воля България и Македония трябва да придвижат напред отворените въпроси, за да не преживяват след 30 години други министри и премиери, това, което преживяваме ние“, подчерта Захариева.

Тя още веднъж призова РС Македония да използва шансът, който има, че в момента начело на ЕС е Германия, страна, която подкрепя разширяването.

Нашите условия към Македония не са променени от много години. Учудвам се, че в СР Македония не разбраха. Ние ще понесем отговорност, но и в Скопие трябва да понесат своята отговорност, ако не се намери решение. Скопие не трябва да пропуска шанса, че сега Берлин е начело на ЕС. От месец се опитваме да преговаряме, Скопие трябва по-интензивно да използва времето за преговори. Изпълнение на двустранните договори, добросъседството е хоризонтален критерий“, подчерта Захариева.

Преговорите на РС Македония за Европейския съюз изцяло зависят от разбирателството между Скопие и София. Това заяви германският външен министър Хайко Маас. Германският външен министър посочи, че се работи много упорито по консултации, свързани със следващите стъпки в процеса на разширяване и за това да бъдат реализирани скоро, с останалите членки на ЕС, част от които е България. „Затова е необходимо да бъде постигнато разбирателство с България. А това изисква интересите на България да намерят разрешение. Защото когато една държава принадлежи към ЕС, тя трябва да вземе участие в определянето на рамката. Но този въпрос може да бъде разрешен между двете страни, участващи в спора“, каза Маас. Той посочи, че това е и условието за провеждането на Междуправителствената конференция „Но ние не можем да вземем никакви решения, които да повлияят на тези двустранни отношения. Това зависи изцяло от разбирателството между България и Северна Македония. Това е съществуващото условие всички 27 членки да изчистят пътя за преговори за присъединяване с РС Македония и Албания и аз се надявам това да стане скоро“, подчерта, Хайко Маас.

Македонският външен министър Буяр Османи подчерта важността на Договора с България.

„Трябва да се придържаме към рамката и инструментите на Договора с Република България. Вярваме, че преговорният процес не е само бюрокрация. Нашият фокус е да продължим да зачитаме Договора и неговите инструменти“, каза той. „Да оставим на историците изясняването на историческия процес, но и да зачитаме правото на самоопределение. Само така ще направим необходимите стъпки към разрешаване на проблемите“, добави Османи.

Османи благодари на Германия за инициативата и отговорността в усилията за провеждане на междуправителствената конференция, на която трябва да се вземе решение дали РС Македония ще започне преговори за ЕС.

„България трябва да остане посветена на дневния ред за евроинтеграцията на Западните Балкани. Вярвам, че имаме съвместно бъдеще и че ще намерим начин за разрешаване на разногласията“, призова македонският външен министър. /БГНЕС