Захариева: Трафикантите на хора са трафиканти на смърт

Цялата информация по отношение на камиона с десетки тела край Лондон, за който се твърдеше, че е с българска регистрация, е споделена с медиите. Това заяви външният министър Екатерина Захариева, предаде репортер на БГНЕС.

Името на България беше замесено, след като по света гръмна новината, че полицията в Есекс е открила десетки трупове в каросерията на „Скания”. В първоначалната информация се твърдеше, че возилото е тръгнало от нашата страна. Шофьор е 25-годишен мъж от Северна Ирландия.

"Жертвите са от китайски произход, което още веднъж показва, че няма как да са натоварени в България. Камионът е с българска регистрация, но не е влизал на наша територия от годината, в която е регистриран. Фирмата не е собственост на български гражданин, шофьорът също не е български гражданин“, потвърди външният министър.

Британската полиция вече започна идентифицирането на телата. На разследващите е известно, че камионът е влязъл на територията на Великобритания от белгийския град Зеебрюге през пристанище Пърфлийт.

25-годишният шофьор остава в ареста по подозрение в убийство. Британските медии съобщиха, че името му е Мо Робинсън от Северна Ирландия. Основната версия на разследването е, че хората, починали в камиона, са били жертви на трафик или нелегални мигранти.

Трафикантите на хора продават фалшиви мечти, те всъщност са трафиканти на смърт, заяви Захариева.

Камионът-убиец не е влизал в България нито веднъж от 2017 г., предаде репортер на БГНЕС, позовавайки се на информация на Гранична полиция. Камионът марка „Скания“ е напуснал за последен път България на 20 юни 2017 г. Той е бил управляван от двама граждани на Великобритания. /БГНЕС