Захариева вика посланик Улусой да обясни за изучаването на турския език

Посланикът на Република Турция в България, Н. Пр. д-р Хасан Улусой

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разпореди посланикът на Република Турция в Република България Хасан Улусой да бъде извикан в МВнР в понеделник, за да даде обяснение за думите си от днес, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език.

Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит, заявиха от МВнР и добавят: В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че ще поиска посланикът да изясни думите си, за да не стават спекулации и добави, че не му е работа да дава съвети. Във Фейсбук пък лидерът на БСП Корнелия Нинова написа, че казаното от посланика е абсолютно неприемливо и го окачестви като пореден опит за чужда намеса във вътрешните работи на България. /БГНЕС