Захариева замина на официално посещение в Армения

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева замина на официално посещение в Република Армения.

На 28 октомври Екатерина Захариева ще проведе преговори с външния министър на Армения Зохраб Мнакацанян. Двамата ще подпишат междуправителствен протокол за прилагане на Споразумението за реадмисия между Европейския съюз и Армения. Екатерина Захариева и министърът на териториалната администрация и инфраструктура Сурен Папикян ще подпишат междуправителствено споразумение за международен транспорт и автомобилни превози.

В рамките на посещението си вицепремиерът и външен министър на България ще разговаря и с премиера на Армения Никол Пашинян, както и със заместник-председателя на парламента Вахе Енфиаджан, който е и ръководител на парламентарната група за приятелство Армения-България.

Това е първото посещение на Екатерина Захариева в Република Армения. Последното официално посещение на ниво министър на външните работи между двете страни бе на 15 януари 2016 г. в България.

Между България и Армения съществуват традиционно приятелски отношения. 10 800 български граждани имат арменски произход. През 2018 г. страната ни е посетена от 5371 арменски туристи, а 3084 български туристи са били в Армения. Стокообменът за 2018 г. възлиза на 27,3 млн. долара. /БГНЕС