Захарова: България се опитва да сдържа Русия

Западът се е саморазобличил в опита си да сдържа Русия и да окаже натиск върху съда с присъствието на западни дипломати, включително български, на съдебния процес срещу Алексей Навални. Това написа във Фейсбук говорителят на руското министерството на външните работи Мария Захарова.

Тя напомни, че традиционно дипломатите подкрепят в съда гражданите на своите страни.

„Появата на дипломатите в съда срещу Навални не е просто намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Това е саморазобличаване на нелицеприятната и противозаконна роля на колективния Запад в опитите да сдържа Русия. Или това е опит за психологически натиск върху съда?“, посочи Захарова.

„Не изключвам, че те в немалка степен са загрижени и за съдбата на налетите натовски, например, британски и американски, милиони в незаконна дейност на руска територия: ще се наложи да пишат доклади за какво са похарчени“, добави тя.

На делото срещу Навални, което се гледа в Московския градски съд, пристигнаха дипломати от различни страни: САЩ, България, Полша, Латвия, Австрия, Швейцария.

Присъствието на чуждестранни дипломати на процеса срещу Алексей Навални означава, че те изразяват солидарност с него и го подкрепят „като свой“. Това заяви заместник-председателят на Държавната дума Пьотър Толстой във вторник в ефира на предаването "Время Покажет " по Първи канал. "Фактът, че западните дипломати седят днес в Московския градски съд, означава само едно, те подкрепят Навални като свой. Те дойдоха там, за да изразят своята солидарност с него", каза той. Толстой също така добави, че многократно е призовавал западните си колеги в ситуацията с Навални да оперират с факти, а не с мнения. "И фактите са изложени в документите на процеса", каза той. Американското посолство в Москва заяви, че присъствието на дипломати на процеса срещу Навални е стандартна практика. /БГНЕС и ТАСС