Захари Благоев: Магията на глината изпълва сърцето с радост

Грънчарството е една от най-древните форми на изкуство и специфична технология за изработване на керамика от глина, която човечеството познава. Художникът-керамик и грънчар Захари Благоев сподели пред БГНЕС интересни факти и нюанси, свързани с уникалното преживяване на досега с глината.

Той разказа за целия процес, свързан с изработката на керамичен съд от глина, който може да бъде възпроизведен в галерията, в която работи.

„Участникът идва, казва какъв модел си е избрал и аз му помагам да го изваем, след което изделието го вземам, занасям го в моето ателие, изпалвам го първия път на 950 градуса, след 24 ч. пещта охлажда, глазирам го отново в пещта на 1050 градуса и след това изделието е готово. И така този съд с участието на хора-непрофесионалисти, които са дошли да преживеят нещо в това напрегнато ежедневие, си остава за тях години наред. Ако е чаша – я ползват, ако е ваза – напомня на мъжете не само на 8 март да подаряват цветя на половинките си и така нататък. Това е едно приятно изживяване, поднесено по един автентичен начин. С помощта на крачното колело хилядолетия назад са се изработвали съдовете. Аз като човек, който държи на българското и който привлича вниманието на всички приятели и познати към Бусинската керамична школа, искам хората да се докоснат до чистия, автентичен начин на създаване на керамичен съд. Стотици са хората, които вече са се докоснали до магията на глината – и това им носи една приятна емоция, изпълва сърцето с радост“, подчерта грънчарят.

По думите му грънчарството е специфично духовно преживяване, което осмисля ежедневието ни в този напрегнат и изпълнен с напрежение свят. Според него то е форма на тайнство, което увлича и изгражда свободния дух.

„С годините научих много неща. Ако в началото не бях разбрал тайните на грънчарството, исках да правя по-хубави форми, по-източени, по-тънкостенни и т.н. След това, тъй като се срещам със страшно много и различни хора на грънчарското колело, виждам, че никой не го интересува ти колко си добър. Хората се радват на това, което преживяват. А мен това ме прави още по-осмислен. В началото, когато се учех на занаята, се стремях да направя съвършената форма, след това осъзнах, че това не е най-важното. Изследвах Бусинската керамична школа. Виждайки и осъзнавайки какво тя дава като влияние и като излъчване, се чувствам по-скоро отговорен какво правя с глината и как въвеждам хората в това тайнство“, каза още Благоев.

Запитан дали коронакризата се е отразила негативно на занаята му, той отговори, че наблюдава противоположната тенденция – посетителите на галерията дори са се увеличили.

„Хората имат нужда да се усетят живи. Глината е живот. Хората се докосват до тази форма на изкуство без да имат никакви обременености. Те идват, преживяват нещо уникално, и си отиват. Идват, за да си доставят някакво удоволствие. Няма спирка, това е начин на живот. Кой бяга от удоволствие? Опитът за подмяна на ценностите не се получи. Категорично смятам, че интересът към грънчарството се засилва и забелязвам, че хората все по-често се завръщат към корените си, към земята“, отбеляза още грънчарят. /БГНЕС