Захари Карабашлиев е новият писател драматург на Народния театър

Заслужено признание получи писателят Захари Карабашлиев, който от втората половина на тази месец заема позицията писател драматург на Народен театър „Иван Вазов“. Той ще съвместява поста с този на главен редактор на издателство „Сиела“, която заема от 2014 година насам.

Авторът на „18% сиво“, „Хавра“ и „Опашката“ от години е свързан с театъра. Негови пиеси – „Откат“, „Неделя вечер“, „Лисабон“, „Опашката“ и други – са поставяни на български и чужди сцени. „Опашката“ с режисьор Явор Гърдев, създадена по едноименния му роман, спечели и „Аскеер“ за най-добра постановка в началото на 2022 г.

През септември 2022 г. в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен предстои премиера на друг негов текст – „Талант“ с участието на актьорите Александър Алексиев и Стоян Дойчев.

„Хъшове“ се завръща на сцената на Народния театър през септември

„Чест и радост е за мен да кажа, че от няколко дни съм част от Народен театър „Иван Вазов“. Позицията ми е творческа, свързана е със създаване, адаптация и/или развитие на драматургични текстове. Поканата е от новия директор Васил Василев, с когото ни запозна обща работа в плевенския театър. Продължавам да съм главен редактор на издателство „Сиела“, което вече 8 години е мой дом (когато не съм си у дома), който деля заедно с екип от чудесни професионалисти, с които прекарвам не по-малко време отколкото със семейството си. Продължавам и да пиша проза, пиеси, сценарии. В театъра са ми отредили най-задължаващото работно място – кабинета и бюрото на поета Николай Лилиев (дългогодишен драматург на Народния театър), а над стената над стола му е окачен един портрет на Яворов, нарисуван така, сякаш наднича през рамото ти да види какво точно там правиш", споделя Карабашлиев. БГНЕС