Захариева: Българите от РСМ ни призовават за единство, Петков да не ги предава

Проблемът с РС Македония е в настоящето, а не в миналото. Македонските българи призовават да се запази национално единство по тяхната тема и да не бъдат предавани от властта в София.

Това заяви в интервю за БГНЕС Екатерина Захариева, заместник-председател на Комисията по външна и бивш външен министър (2017-2021 г.).

Днес представители на македонските българи, водени от лидера на партията Граждански демократичен съюз Петър Колев, се срещнаха с представители на ГЕРБ в Народното събрание, сред които заместник-председателят на партията Томислав Дончев, председателят на ПГ Десислава Атанасова, Екатерина Захариева.

„В постоянен контакт съм с македонските българи и техните организации. Те призовават българските партии да запазят национално единство по тяхната тема и да не ги предаваме. Надявам се и останалите политически сили да чуят думите им. Македонските българи споделят: Ако в София не ни разбират, къде другаде ще ни разберат. Най-важното от тази среща беше призивът им да продължи политиката, която правителството на ГЕРБ започна по отношение на РС Македония, по отношение на правата на македонските българи“, подчерта Захариева.

Тя изтъкна, че проблемът в отношенията ни със Скопие, не е в миналото, а в настоящето и тази нейна позиция се споделя и от българите в РСМ.

Македонската пропаганда се опитва организирано и целенасочено за заблуди и тяхната общественост, и нашата – слава Богу неуспешно, и западните ни партньори. В Скопие тотално се опитват да изместят проблема. А той е, че техни граждани нямат основни човешки права, че техни граждани не могат да започнат работа в държавната администрация, че техни граждани са обиждани, заплашвани, че техни граждани учат, че техни бащи, дядовци и баби са татари, нацисти и окупатори. Това е проблемът и той е в настоящето“, заяви бившият ни дипломат номер едно.

Представителите на македонските българи са благодарили на партия ГЕРБ, че продължава политиката в тяхна подкрепа и не отстъпва от нея. „Те не само разчитат да се продължи политиката на ГЕРБ и да се запази консенсуса, но и да не се позволи на това правителство да я промени“, добави Захариева.

Тя заяви, че по нейна инициатива в Бюджет 2022 г. ще бъде включена сума за организациите на българските общности в чужбина. За пръв път такава сума е била отпусната преди две години и половина, когато е била начело на МВнР. Парите са за българите в РСМ, Сърбия, Албания, Молдова, Украйна и за издръжката на техните организации.

„През миналата година служебните кабинети не отпуснаха средства, а за тази година нямаше и нула лева. Направих предложение между първо и второ четене на Бюджет 2022 за 800 хиляди лева и то беше прието на Бюджетна комисия. Тези пари няма да бъдат включени в МВнР, където им е мястото, а ще бъдат в централния бюджет. Все пак трябва да изчакаме крайното гласуване“, обясни Екатерина Захариева. /БГНЕС