Захариева: Не приемаме клипа на Джамбазки, РСМ да не мълчи, а да се разграничи от ИФИМЕС

Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева категорично се разграничи от предизборния клип на евродепутата Ангел Джамбазки. Захариева обаче призова властите в Скопие да не налагат информационно затъмнение и да се разграничат категорично от скандалните твърдения на така наречения институт ИФИМЕС в Люблана, в който България и Германия са наречени мафиотски държави, милеещи за нацизма.

БГНЕС публикува пълния текст на позицията Екатерина Захариева:

"По повод получена нота от посолството на РСМ в София относно предизборен клип на евродепутата Ангел Джамбазки, МВнР би искало да заяви, че смята въпросния материал за неуместен. Подчертаваме, че посланията, изразени във видеоклипа, не изразяват официалната позиция на българското правителство.

България няма никакви териториални претенции към други държави и това е многократно декларирано.

Отбелязваме, че този клип от български политик идва след 3-дневното мълчание на правителството на РСМ, което призовахме да се разграничи от клеветническите публикации на словенската неправителствена организация "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания".

Правителството в Скопие не само не осъди въпросните публикации, но нарече "реномиран" института, който напада с лъжи две държави-членки на ЕС: България и Германия. Забелязваме и пълното информационно затъмнение в медиите на Република Северна Македония относно българския демарш по повод словенската НПО, което свидетелства доколко властите в тази страна-кандидатка за Европейския съюз толерират плурализма и правото на свободно изразяване на мнение", се казва в позицията на българския външен министър. /БГНЕС