Захариева: Пендаровски пречи на двустранните отношения, обслужва Белград и Москва

Агресията срещу македонските българи се случва под благосклонния поглед на властите в РС Македония. При липсата на действия, извиненията и обещанията на македонските власти не са достатъчни.

Президентът Стево Пендаровски не защитава интересите на родината си, а обслужва политиката на Сърбия и Русия на Балканите. С изказванията си той пречи на развитието на отношенията между София и Скопие.

Това заяви в интервю за БГНЕС Екатерина Захариева, председател на Комисията по външна политика на 48 Народно събрание и бивш вицепремиер и външен министър (2017-2021 г.).

С нея разговаряме за българската позиция във връзка с жестокия побой, нанесен на секретаря на Българския клуб в Охрид Християн Пендиков, който беше приет на лечение във ВМА, както и за изявлението на президента Пендаровски, в което той си позволява да отправя незаслужени и много обидни критики спрямо България, включително да ни поучава за историята.

„България трябва да има много категорична и остра реакция по повод на изявлението на президента на РС Македония Стево Пендаровски. За съжаление, той не за пръв път прави остри и непомагащи за развитието на двустранните отношения изказвания“, категорична е Захариева.

В тази връзка тя днес е свикала заседание на Комисията по външна политика, на което ще бъде изслушан нашия посланик в РСМ Ангел Ангелов. „Много е важно да чуем от него, от първа ръка, какъв е пътят за нормализиране на отношенията, каква трябва да бъде българската реакция, те да чуят и позицията на народните представители и на външния министър“, каза Захариева.

Тя е съгласна, че отношенията между нашите страни се нуждаят от успокояване, но затова трябва да съдействат преди всичко официалните власти в Скопие, защото не без тяхна помощ напрежението спрямо македонските българи ескалира. Захариева настоява поредните списъци с имена на македонски българи, които съдържат техните ЕГН и адреси, да бъдат заличени от македонските власти, а не да се правят, че „не ги виждат“. „Списъците за пореден път се отминават, те трябва да бъдат заличени и издирени хората, които ги разпространяват“, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на Външната комисия.

По отношение на внушенията, които Пендаровски прави в изказването си за обявяване на български политици за персона нон грата, Захариева каза: „Силно се надявам македонското правителство да не уважи неговото искане, защото това ще ескалира много повече двустранните отношения. Това ще свърши услуга на онези български политици, които те не искат да допускат на територията на РСМ. Част от тях също не помагат за нормализирането на отношенията“.

Посещението на македонския външен министър Буяр Османи в неделя, при което той отиде във ВМА, за да види състоянието на пребития Християн Пендиков, тя определи като опит за успокояване на ситуацията. „От министър Османи все пак чухме извинение, а от премиера им – не“, припомни Захариева, но подчерта несигурността, в която живеят Пендиков и хората с българско самосъзнание в РСМ.

„Факт е, че Християн Пендиков не се чувства сигурен и се страхува да се върне. Факт е, че предпочете да се лекува в България. Това също е много показателно какво е доверието му към тези посещения и думи. То е нулево. При липсата на действия, думите не са достатъчни“, категоричен е бившият ни външен министър.

Тя припомни, че не за пръв път има физическо насилие спрямо македонски българи, че те ежедневно са подложени на вербален натиск. „Липсата на реакция или реакцията само на думи са признаци, че агресията срещу българите се случва под благосклонния поглед на властите в РСМ“, подчерта пред БГНЕС депутатът Екатерина Захариева. /БГНЕС