Захариева: Президентът ще носи отговорност за избора си

Президентът носи цялата отговорност за служебния кабинет. Очевидно има много фигури от БСП, близка е връзката. Нека видим какво ще свършат, но тяхната основна задача е организацията на изборите.

Това заяви пред бТВ вече бившият вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, която утре ще предаде поста на служебния външен министър Светлан Стоев. По думите ѝ той е добър дипломат.

Един служебен кабинет не може и не е редно да взема сериозни политически решения. Президентът Румен Радев ще носи отговорност за неговия избор, заяви Захариева.

Според нея министърът на финансите е ключов. А служебният Асен Василев, заяви Захариева – „няма абсолютно никаква представа от финансите в държавния бюджет”. За три месеца има хора, които не могат да запомнят коридорите на министерството, добави тя.

Пожелавам им успех, но хич няма да им е лесна работата с новия Изборен кодекс и новата Централна избирателна комисия, коментира още Екатерина Захариева и изрази надежда, че изборите на 11 юли ще са честни и демократични, които ще излъчат редовен кабинет.

За взетите решения по време на форума на ГЕРБ днес и смяната в ръководството на партията, Екатерина Захариева каза, че геополитическата ориентация на ГЕРБ и направеното от всички кабинети е ясно.

Бившият външен министър също отправи критики срещу президента Румен Радев, че е скрил приетата декларация от срещата на върха на държавните глави от групата Б9. Според нея това означава безпринципност. Не говориш едно в България, друго в чужбина. Тази декларация показва, че има сериозно напрежение. Една година нямаме дума от българския президент за случващото се в Черно море, за случващото се по границите на Украйна и за случващото се с Навални, заключи Захариева. /БГНЕС