Захариева: За да не е очевидна договорката на Трифонов с ДПС, сега поканиха и БСП

ВСС се раздели на пет мнения по отношение на отстраняването на Иван Гешев. Това, което разбрах от 7-часовото заседание на ВСС, е че съдебната реформа трябва да се прави без емоции и да е професионално. Това каза пред БНТ бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.

Другата седмица трябва да започне този разговор – ако си мислим, че утре ще сменим тези хора от ВСС с други, и всичко ще е чудесно, няма да стане. Този парламент поради ниската избирателна активност е с ниска легитимност. На много места членове на ГЕРБ са били сплашвани и преди, и по време на гласуването, допълни Захариева.

ГЕРБ не за първи път е опозиция, и сме заявили, че ще бъдем конструктивна опозиция. Чудя се защо българският парламент е с толкова ниско доверие, обаждат ми се хора да ме питат кога ще народните представители ще започнем да работим за България, вместо да има безсмислени спорове.

Когато се назначават хора с меко казано спорни биографии, или с явни обвързаности с други партии, ние предупреждавахме за това още преди изборите, но вече хората сами се убеждават в истинността на думите ни.

„Има такъв народ“ първо че нямаше кампания, и второ – записът на Трифонов със състава на кабинета е записан дни преди изборите, и трето – всички обявени техни приоритети не съвпадат с нито един от обявените от тях преди изборите.

За да не е очевидна договорката на Трифонов с ДПС, сега поканиха и БСП. Когато имаш заявки, че няма да търсиш подкрепа от три партии (ГЕРБ, БСП и ДПС), а след това я търсиш и получаваш – какво говори това, попита Захариева.

На въпрос дали политическите процеси в България се редят от САЩ, Захариева отговори, че това са конспирации. „Важно е българските граждани да определят приоритетите, и парламентът да работи по тях“, завърши бившият външен министър./БГНЕС