Захариева: Шенген трябваше да се реформира и да включи България

„Приветствам приетата от Европейската комисия нова стратегия за Шенгенското пространство“. Това заяви пред БГНЕС бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева.

Европейската комисия по-рано представи нова стратегия, целяща да направи Шенгенското пространство по-силно и по-устойчиво. Според Брюксел, България, Румъния и Хърватия са трите държави, които изпълняват условията за приемане в Шенген и скоро могат да станат пълноправни членове.

„Крайно време беше зоната за свободно пътуване да бъде реформирана, тъй като видяхме как по време на пандемията тя напълно спря да работи и засегна включително десетки хиляди български граждани по сухопътните граници между държавите-членки“, заяви Захариева.

Днес продължават да са ни необходими гаранции, че при нужда ще има зелени коридори за стоките и трансграничните работници. България винаги е била готова да участва активно в тези процеси, посочи бившият ни първи дипломат.

Приветствам и призива в стратегията в Шенген да бъдат включени България, Румъния и Хърватия. Припомням, че нашата страна изпълни техническите критерии за членството още през 2011 г. и оттогава чакаме политическо решение на Съвета. В същото време сме натоварени с тежка задача, която изпълняваме без пропуски - да охраняваме външната граница на Съюза“, заяви Захариева. /БГНЕС