Захарова: Москва и Минск не нарушават Договора за неразпространение на ядрените оръжия

В отговор на продължаването на съвместните ядрени мисии на НАТО Москва и Минск укрепват сигурността си, без да нарушават Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пред ТАСС.

Руският президент Владимир Путин заяви в понеделник, че руската страна ще продължи да обучава екипажи за самолетите на беларуските военновъздушни сили, които вече са преоборудвани за носене на ядрени бойни глави. "Мерките, изразени по време на срещата на президентите на Русия и Беларус за гарантиране на сигурността на съюзната държава, са принудителен отговор на целенасоченото развитие на дългогодишната практика на т.нар. съвместни ядрени мисии на НАТО", обясни Захарова. Тя подчерта, че отговорите на Русия и Беларус "се изпълняват при стриктно спазване на задълженията по ДНЯО".

"На този етап става дума само за прехвърляне на Република Беларус на двойно оборудвани комплекси "Искандер-М" с ракети с конвенционално базиране, както и за предоставяне на техническа възможност на някои беларуски самолети Су-25 да носят ядрено оръжие. При това не се планира предаване на технологии за преоборудване на самолетите в носители на ядрено оръжие", се казва в коментара на Захарова.

Затова, според нея, страните не възнамеряват да оборудват физически беларуските системи с ядрени бойни глави или да преместват такива бойни глави на територията на републиката. Освен това в Беларус не се предвижда създаването на съоръжения за съхранение на ядрени бойни глави, те ще продължат да бъдат съсредоточени в централните складове на територията на Русия", а обучението на беларуските военнослужещи ще се извършва в руски учебни центрове по програми, "изключващи въпросите за експлоатация на ядрени бойни глави".

"В бъдеще ще обвържем стъпките си с действията на страните от НАТО по отношение на съюзната държава. Запазваме си правото да предприемем допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на Русия и Беларус в случай на изостряне на съответните заплахи. Във всеки случай решението относно ядреното оборудване на беларуските системи и особено относно хипотетичното му използване може да бъде взето само от президента на Русия", заяви говорителят на външното министерство.

Тя изтъкна, че НАТО извършва мащабна модернизация на американските ядрени бомби и техните носители, които се използват в рамките на съвместните ядрени мисии, и също така увеличава интензивността на съответните учения. "Антируският характер на тези дейности не е скрит. Това е изключително негативен фактор, тъй като въпросните ядрени оръжия са способни да поразяват цели на руска територия в кратък срок след заповедта", добави Захарова./БГНЕС, ТАСС

Москва / Русия