Законодателен хаос с пенсиите и бюджета на ДОО

Бурни дебати, остри реплики и процедурни хватки – такава е атмосферата на днешното извънредно пленарно заседание на парламента, на което депутатите обсъждат актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), поискана от служебния кабинет, предаде репортер на БГНЕС.

Поради липса на ясно изразено управляващо мнозинство в пленарната зала бяха одобрени някои несъвместими предложения за повишаване на пенсиите – на „Има такъв народ“, на ГЕРБ и на ДПС, с което се сбъднаха някои от прогнозите за големия риск от отварянето на бюджетната процедура в условията на предизборна обстановка.

На практика одобрените текстове се оказаха противоречащи на философията на промените, около която в края на миналата седмица партиите постигнаха консенсус на заседанието на Бюджетна комисия. Така се оказаха гласувани 120-те лева, предложени от ДПС като месечна добавка за всички пенсии от октомври до края на 2021 г. След кратко стъписване на депутатите от ИТН и обявена почивка, за да бъде потърсен изход от ситуацията се оказа одобрено и предложението на ГЕРБ за 100 лв. добавка. Подкрепа за това дойде и от БСП.

Заради създалия се първоначален хаос от ИТН поискаха прекратяване на заседание, въпреки че тяхно предложение то бе свикано, но мнозинството в залата не се съгласи, а обсъжданията продължиха. Така последваха нови бурни дебати и нови одобрени текстове, този път на най-голямата парламентарна група – ИТН.

Всичко това даде повод на финансовия министър Асен Василев да отправи предупреждение, че „бюджетът е напът да бъде взривен“, тъй като в приходната част няма заложени такива средства. Други пък отдадоха законодателния хаос на липсата на ясно мнозинство и отварянето на процедурата в предизборна обстановка.

„Ако Народното събрание си измисли приходи, които не съществуват и тръгне да ги раздава, това е равносилно на взривяване на бюджета", посочи министър на финансите от парламентарната трибуна.

„Внасяте актуализация на бюджета в рамките на предизборна кампания в парламент, в който няма мнозинство и сега вкупом започвате да се чудите какво се случва“, отговори Тома Биков от ГЕРБ.

Първоначалният консенсус, постигнат на второ четене в бюджетната комисия, предвиждаше минималната пенсия се увеличава от 300 лв. на 370 лв., а коефициентът за стаж да стане 1.35%, с което останалите пенсии се повишават с 12.5% от 1 октомври. Въвежда се и социална добавка "бедност", чрез която след 1 януари 2022 г. хората с пенсия под линията на бедността от 413 лв. ще могат да кандидатстват за доплащане на разликата между 413 лв. и размера на тяхната пенсия. Този вариант до голяма степен съвпада и с предложението на „Има такъв народ“.

В рамките на второто четене на бюджета на ДОО депутатите одобриха обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишната възраст да се повишава от на 650 лв. от сегашните 380 лв. /БГНЕС