Заков: Ако имаме какво, разбира се, че трябва да дадем военна подкрепа за Украйна

НАТО има планове за отговор на всеки етап на криза. Към момента България не е поискала сили на НАТО, но това не изключва възможност ако се наложи това да бъде направено. Това заяви пред Нова телевизия министърът на отбраната Драгомир Заков.

Това се случва по искане на страната-членка. Никой не казва на България - ние сега идваме да разполагаме сили. Не мога да кажа сега, но утре, вдругиден, другата седмица може да се наложи, зависи от развитието на кризата и има ли конкретни заплахи, подчерта Заков.

Остава идеята за български батальон, тук нещата са в развитие в НАТО. Предстои да се развива тази идея, би могла да се надгради. Ние вървим паралелно с НАТО в този процес, коментира Заков.

Все още няма окончателен разчет дали имаме количества оръжия. Не мога да влизам в детайли, но това са родове войски, в които се гледа, трябва да се събере информация, за да се разбере дали изобщо можем да изпратим нещо в Украйна. РСМ е намерила може би това, което е търсила Украйна, надявам се и ние да го направим, каза Заков.

По принцип Украйна е жертва на военна агресия. Дали Украйна има нужда, да, има нужда от подкрепа. Ако имаме какво да дадем, разбира се, че трябва да дадем военна подкрепа за Украйна, и ако има решение на Министерски съвет, добави Заков. /БГНЕС