Заков: България от консуматор на сигурност трябва да се превърне в доставчик

Обсъдено е засилване на отбранителния потенциал на източния фланг, продължават дейностите по усилване, но никой не налага решения. Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков, който участва днес в извънредна среща на военните министри на страните членки на Алианса в Брюксел. Има развитие и по отношение на българската бойна група, допълни той.

Очаква се да бъде потвърдено, че САЩ остават силно ангажирани към сигурността на Европа и да са готови да отбраняват всеки един сантиметър от територията на Европа. Решенията във ВВС са отлагани доста дълго време, сега трябва да се взимат отговорни и бързи решения, които невинаги са популярните решения, но са важни за сигурността. Ще трябва да работим с нашите съюзници, касае не само сухопътните войски, но и ВВС. България от консуматор на сигурност трябва да се превърне в доставчик на сигурност, заяви Заков.

Сред темите за разговор на днешната среща са редица ключови въпроси, свързани с усложнената обстановка на сигурност в контекста на кризата в Украйна и последиците за сигурността на съюзниците. Министрите на отбраната дискутират още адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО. /БГНЕС, БНТ

Тагове: