Заков: Членството в НАТО е обезкуражаващ фактор за всеки, който иска да ни въвлече във война

Украйна е жертва, това е факт, но България не отвръща глава, ние подпомагаме Украйна по различни начини, включително с всякакъв вид помощ. Това заяви пред бТВ министърът на отбраната Драгомир Заков.

България е от държавите, които подкрепят Украйна. Доставките за оръжие за страна - жертва не може да се каже, че е въвличане във война. Ние сме член на НАТО, не мога да си представя да сме въвлечени във война, защото членството в НАТО е обезкуражаващ фактор за всеки, който иска да ни въвлече във война, подчерта Заков.

Украйна е искала всякакъв вид помощ от България. Украйна пуска периодично исканията си и нещата, от които има нужда. Има искания за въоръжение, техника, помощ, информационна, хуманитарна, добави Заков.

България не дава оръжие на Украйна, защото няма взето решение. Дискусията за даване на оръжие за Украйна закъсня. Липсата на това решение създаде известно разделение в обществото. България е република с парламентарно управление. Това е решение в ръцете на НС, каза Заков. Ако ме попитат, ако депутатите вземат решение и дадат конкретен мандат на МС или МО и аз ще изпълня този мандат, коментира още Заков.

Попитан защо не можем да пазим небето си сами, Заков отговори, че в момента можем с помощта на нашите съюзници.

На въпрос на кого ще дадем 80 млн. за ремонт на МиГ-овете, министърът отговори, че за момента няма на кого. Пазари като Беларус, Украйна и Русия не са опция вече, трябва да вземем бързи и отговорни решения. Тези милиони няма как да стигнат до Русия, там има санкции, каза Заков. За F-16, Заков каза, че ще ги получим през първото тримесечие на 2025 и до края на 2025 г. трябва да дойдат всички останали. Ние вече сме платили целите 2 млрд. лева за F-16, подчерта министърът на отбраната.

За публикацията на „Катимерини“, в която се казва, че се разполага гръцка техника и персонал в България, което е започнало в петък и ще приключи в следващите дни, Заков каза, че тази информация на гръцките медии не е точна. „Става дума за гръцки военнослужещи, които минават през България за друга членка на НАТО, към момента нямаме разговори с Гърция за разполагане на комплекси, подчерта Заков.

За бойната група у нас министърът потвърди, че българин е неин командир. Тя ще пази страната ни и целта е да постигнем бойна група с рамкова държава. Това вече е реално, каза още Заков. /БГНЕС