Заков: Готови сме да засилим двустранното сътрудничество с РСМ в отбраната

Като министър още веднъж бих искал да заявя готовността си да засилим двустранното сътрудничество в областта на отбраната, тъй като и Република България, и Република Северна Македония споделяме общи ценности, споделяме обща съдба, споделяме обща история, но споделяме и общо бъдеще. Аз вярвам, че това бъдеще ще бъде бъдеще на просперитет и сигурност за двете страни.

Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков, който посрещна в София министърът на отбраната на РСМ Славянка Петровска, предаде репортер на БГНЕС.

Министърът на отбраната каза, че срещата е изключителен знак за това, че като страни-членки на НАТО България и РСМ имат много важна роля в региона за поддържане на стабилността и сигурността.

„Защото ние имаме една много ясна задача пред нас и пред нашите бъдещите поколения – никога повече Балканите и може би в частност Западните Балкани да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа. Радвам се, че в последните години не е имало повод да се говори за Балканите по този начин, но наистина отговорност и на България, и на РСМ е да направим така, че това да продължи да бъде така и в бъдеще, тоест никога Балканите да не бъдат източник на напрежение”, каза Заков.

Той посочи, че по време на разговорите с Петровска дискутирали и войната в Украйна.

„Тук мисля, че сме единодушни в мнението си, че има доста сериозни рискове пред страните от Западните Балкани, пред региона, в който са нашите държави, така че като страни-членки на НАТО ние следва да направим всичко необходимо войната в Украйна да не се разпространи извън границите на Украйна“, каза още Заков.

По думите му, и двете държави са жертва на кибератаки, на хибридни атаки. „Мисля, че и тук имаме доста сериозна отговорност като министри на отбраната, но и по двустранна линия да си сътрудничим, за да управляваме тези сериозни рискове и заплахи“, допълни министърът.

Той припомни, че България е последователна в своята подкрепа за евроатлантическата интеграция на РСМ и ние бяхме една от първите държави, които ратифицираха протокола за присъединяване на РСМ към НАТО.

„За нас членството на РСМ в НАТО е гарант за териториалната цялост и сигурността на страната и ние бяхме водени именно от това разбиране когато ратифицирахме протокола“, заяви той.

Министърът на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска заяви, че след 24 февруари в Европа нищо не е същото. По думите ѝ руската агресия срещу Украйна доказа, че няма траен мир, че мирът и стабилността са нещо, за което трябва да се грижим всички заедно. Петровска заяви още, че недвусмислено подкрепят членството на Швеция и Финландия в НАТО.

В днешните разговори с българския си колега, тя посочи, че са се договорили за това, че има възможност да се засили досегашното сътрудничество. Тя каза и че е във финална фаза на съгласуване договарянето на образованието на военни лекари във Военноморското училище във Варна и ВМА в София. /БГНЕС