Заков: Необходима ни е цяла ескадрила F-16

Ако няма парламент проектът за F-16 Block 70 ще бъде рестартиран, изобщо няма да е ясно каква ще е цената и липса на яснота кога изобщо ще дойдат вторите 8 изтребителя. Първото тримесечие на 2025 година очакваме първите вече платени самолети.

Това заяви пред бТВ тази сутрин министърът на отбраната Драгомир Заков.

Той бе категоричен, че на армията ни е нужна цяла ескадрила F-16.

България няма как да помогне на украинската армия с оръжие. Ние в момента трябва да направим поръчка към производителите за боеприпаси, а това ще отнеме две-три години, минимум. Ние имаме нужда от тези боеприпаси, а представете си, ако това, което имаме го дадем – ще стане много неприятно, обясни Драгомир Заков, давайки пример, че Европейският фонд за мир възстановява предоставените на Украйна въоръжения в срок от 5 години.

Така може да се в България – да предоставим, а след това да не може да запълним липсите, каза Заков и подчерта, че трябва да се постъпи отговорно.

Безспорно Украйна е жертва и трябва да ѝ се помогне, но от другата страна стои въпросът за националната сигурност, допълни министърът.

Запитан за ремонта на МиГ-29, той каза следното: Говори се с полската страна. Тук става въпрос за закърпване на положението до идването на F-16 Block 70. /БГНЕС