Заков: Ще настояваме и Министерски съвет да се разпорежда с военно имущество

Мен ме поканиха за министър, когато имаше война вече. Когато приех, бях напълно наясно с какво се захващам. Това заяви пред бТВ министърът на отбраната Драгомир Заков.

Никой не можеше да предвиди колко ще продължи войната, аз не очаквах да бъде кратка, защото украинските въоръжени сили имат способности и няма толкова лесно да се предадат, каза Заков.

Специалистите бяха тук, посещението им приключи. Българските военни заводи имат капацитет да подпомогнат украинската страна с ремонт на техника – например, танкове бронетранспортьори. Има варианти да ги докараме. Заводите ТЕРЕМ са правени по времето на Варшавския договор, те са за това направени, за да ремонтират такава техника, каза Заков.

Не, все още няма военна техника, достигнала до тук, още няма и поръчка за ремонт, необходимо е малко време, каза Заков.

Украинската страна никога не е имала нереалистични очаквания към която и да е държава. Зеленски беше много ясен, добави военният министър.

Ние нямаме законова възможност да предоставим военна помощ и защо това не е предвидено в българското законодателство досега по принцип.

Този случай показа дефект в законодателството, че ние не можем да обменяме техника с друга държава, дори и със съюзник, това е недопустимо. Защо това е допуснато нямам обяснение. Министерството на отбраната ще настоява за това Министерският съвет да има функция да се разпорежда с военно имущество и да го обменя с други държави. Тъй като утре може да се наложи да подпомогнем държава-съюзник, подчерта Заков. Към момента само с решение на парламента може да се решава за военна помощ на някого, а ние ще настояваме и Министерски съвет да има тази възможност, добави още Заков.

В състояние сме да си пазим небето, категоричен е министърът на отбраната. В момента има 4 самолета от Нидерландия, до края на мисията ще останат толкова, не се налага повече, посочи още той.

В първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат първите самолети от САЩ. Трябва да имаме ескадрила F-16, в противен случай първите осем стават малко безсмислени, добави Заков. Към момента имаме един плот, завършил етап на обучение за управление на тези изтребители, обучението на другите пилоти върви по график, уточни още военният министър. /БГНЕС

Тагове: