Заков за F-16: България е надежден съюзник и стратегически партньор за САЩ

Най-надеждната защита за сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната е членството в НАТО и ЕС. Там, където винаги можем да разчитаме на нашите съюзници и партньори! Ако някой твърди, че сигурността на България е гарантирана самостоятелно и с формално членство, базирано на опортюнизъм - това е груба манипулация и въвежда българските граждани в заблуждение. Това заявява министърът на отбраната Драгомир Заков в профила си във фейсбук във връзка с публикациите, че САЩ задържат доставката на F-16 заради съмнения за теч на информация към Русия.

Два пъти Конгресът в САЩ гласува България да получи F-16, т.е. България е надежден съюзник и стратегически партньор, вкл. при опазването на класифицирана информация, коментира Заков.

Той подчертава още веднъж, че България е надежден съюзник в НАТО и който твърди обратното казва неистини. 63% подкрепят България да бъде част от НАТО и ЕС, а подкрепата за членство в НАТО е на рекордно високо ниво. Благодарни сме на Нидерландия за помощта за охрана на въздушното пространство, заявява още Заков.

БГНЕС припомня, че в своя публикация Евроактив съобщи, че САЩ отлагат с две години доставката на 8-те самолета F-16, за които вече е платено от България, тъй като се опасяват от изтичане на секретни данни за самолетите към Русия. Евроактив се позова на мнението на двама бивши български министри на отбраната.

"Забавянето на доставката на новите американски изтребители F-16 може да се дължи на липсата на доверие в българските власти, които не са доказали, че могат надеждно да защитават тайните на НАТО. Мисля, че дори договорът за F-16 е замразен по тази причина, тъй като сигурността на технологията не може да бъде гарантирана на 100 процента", цитира изданието думите на бившия министър Велизар Шаламанов.

Бившият му колега Тодор Тагаев е напълно съгласен с него. "България трябва да изгради система за защита на класифицираната информация. Продължаваме да допускаме руски представители на МиГ в авиобаза Граф Игнатиево. Нуждаем се от 110% гаранция, че нито един руснак няма да стъпи повече там и че персоналът на базата няма да пие водка с руснаци", каза бившият ръководител за Евроактив. /БГНЕС