Заков за мините: Българските рибари могат да бъдат спокойни, но и внимателни

Открити са мини в крайбрежните води в Румъния и в Турция, включително вчера в Турция имаше открита такава и обезвредена, един и същи тип мини на практика. Към момента в българската акватория не са откривани подобни мини. Това каза военният министър Драгомир Заков, предаде репортер на БГНЕС.

Заков посочи, че ВМС провеждат регулярни дейности по наблюдения. ВМС имат и съответните способности за прочистване също така и то с относително съвременна техника. „Имаме един доста сериозен капацитет както за наблюдение, така и за предотвратяване на инциденти”, посочи министърът. Заков каза, че най-големият проблем с тези мини е, че са трудно откриваеми, особено нощно време - те не отразяват на практика светлина, поради спецификата на покритието си. "Така че това е единственият риск, но отново ще кажа – има сериозно наблюдение в българските териториални води, включително и в Румъния и в Турция. Така че трите крайбрежни държави-членки на НАТО обменят информация постоянно по темата”, заяви Заков.

„Мисля, че българските рибари могат да бъдат спокойни, но и разбира се и внимателни и когато открият най-малкия съмнителен обект веднага да сигнализират”, каза Заков. /БГНЕС

Тагове: