Заков за посещението на Остин: Ясно показваме, че България е надежден съюзник на НАТО

С това посещение ясно показваме, че България е надежден съюзник на НАТО. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков след като заедно със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин се срещнаха с български и американски военнослужещи, които участват в съвместна подготовка „Joint Training“ на учебен полигон Ново село днес, 18 март. По думите на министър Драгомир Заков ангажиментът на САЩ към сигурността в Европа беше многократно потвърден в последните дни и днешното посещение е още едно такова доказателство.

„Това посещение е знаково“, подчерта министър Заков и допълни, че на полигон Ново село за първи път вече се подготвя наш батальон, който е под оперативното командване на главнокомандващия на въоръжените сили на НАТО в Европа. „Това също е исторически момент, показва, че Българската армия е все по-интегрирана в структурите на НАТО и това ще продължи и в бъдеще“, подчерта той.

Българо-американската съвместна подготовка на учебен полигон „Ново село“ е важна за българските въоръжени сили, посочи още министър Заков и допълни: „Това е начин ние да работим с нашите съюзници, да придобиваме определени способности, да градим доверие с тях. Така имаме боеготови сили, включително и при необходимост от съвместни действия с нашите съюзници в по-сериозна обстановка. Вижда се, че нашите военнослужещи се чувстват абсолютно комфортно и работят добре с американските. „Не бива да се всяват страхове от това, че имаме наши съюзници на наша територия, това не са чужди сили, а са съюзнически сили“, подчерта той.

Предстоящите срещи и разговори по време на двудневното посещение на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин ще начертаят следващите стъпки на диалог и на стратегическо партньорство.

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин благодари на военнослужещите, които участват в съвместната българо-американска подготовка за ежедневните усилия за повишаване на оперативната съвместимост.

„Надявам се на една успешна съвместна работа и бързо интегриране, за да можем да достигнем в кратки срокове военно-оперативни способности“, отбеляза и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов обясни, че настоящата съвместна подготовка е част от дейностите, които НАТО провежда по източния фланг. „Съвместната подготовка ще премине през всички етапи на сглобяването на подразделение, като ще завърши с голямо съвместно и многонационално батальонно учение“, поясни той. /БГНЕС