Заловиха над 400 кг хероин за десетки милиони във Варна

477 пакета, съдържащи хероин, тежащ 401 килограма и половина задържаха властите на пристанище Варна-Запад.

Наркотикът е пристигнал в контейнер от Дубай на 7 февруари. Високото рисково наркотично вещество бил скрит в битумни ролки, а според документите страна на произход на товара е Ислямска република Иран, продавачът е иранска фирма, а крайната дестинация – България. Българската фирма е регистрирана в Шумен и развива дейност в Търговище.

Това съобщи на извънреден брифинг в морската столица апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Заловеният хероин се оценява на сума от 26 до 36 милиона лева, като пазарната цена е двойно или тройно по-висока, съобщиха разследващите.

Прокурор Чавдаров заяви, че незабавно по случая е започнато досъдебно производство. Възложени са оперативни издирвателни дейности на ГДБОП, които са събрали доказателства, че са участвали 35-годишен мъж, собственик на дружеството вносител на стоката, и служител на митниците от пункта в Търговище.

Двамата са задържани и спрямо тях се повдига обвинение за извършеното престъпление. Те ще бъдат задържани до 72 часа, с оглед довеждането им пред съда за постоянно задържане, каза още прокурор Чавдаров.

Разследващите коментираха, че вероятна България не е крайна дестинация за огромната пратка хероин и тепърва разследването продължава. /БГНЕС