Залужни настоя Украйна да получи повече оръжия

Плановете на Украйна за контраофанзива са възпрепятствани от липсата на достатъчно огнева мощ - от модерни изтребители до артилерийски боеприпаси, заяви главнокомандващият на армията на страната Валерий Залужний, съобщи "Киев Индипендънт".

Залужний заяви пред "Вашингтон пост", че е разочарован от бавните доставки на обещаното оръжие от Запада.

"Вбесява ме", че някои на Запад се оплакват от бавния старт и напредък на дългоочаквания натиск срещу руските окупационни сили в южната част на страната, каза той.

Залужний заяви, че западните поддръжници на Киев не биха започнали сами офанзива без въздушно превъзходство, но Украйна все още очаква обещаните изтребители F-16.

"Не ми трябват 120 самолета. Няма да заплашвам целия свят. Много ограничен брой ще бъде достатъчен", добави той пред вестника.

"Но те са необходими. Защото няма друг начин. Защото врагът използва авиация от друго поколение", каза Залужни, като се оплака, че разполага с малка част от артилерийските снаряди, които Русия изстрелва.

Залужний заяви, че е в постоянен контакт със западните партньори, като председателя на Съвета на началник-щабовете на Пентагона генерал Марк Мили, които са наясно с нуждите му.

"Но Мили сам не може да вземе решение, а забавянията са смъртоносни", смята украинският генерал. "Само че докато се взема това решение, в очевидната ситуация много хора умират всеки ден - много. Само защото все още не е взето решение."

"Това не е шоу", категоричен е Залужний. "Това не е шоу, което целият свят гледа и залага на него или нещо подобно. Всеки ден, всеки метър се дава с кръв", подчерта той. /БГНЕС