Зам-министър Дамянов: Няма да оставим София на студено

Ние сме достатъчно отговорни хора и не можем да си позволим един двумилоенен град да остане на студено. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов, предаде репортер на БГНЕС.

Ще бъде създадена работна група в спешен порядък, която да се опита да намери решение на хроничните проблеми с „Топлофикация-София“, която дължи стотици милиони левове на „Булгаргаз“ за природен газ.

Валентин Николов от БЕХ предупреди, че до края на годината ще има ново натрупване на дълг на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“. Той уточни още, че задълженията на „Топлофикация София” към БЕХ са на стойност 719 млн. лева.

„БЕХ ще предложи на своя принципал Министерството на енергетиката евентуалното придобиване на собственост в „Топлофикация София“. Ще се създаде работна група с участието на БЕХ, МЕ, Столична община, „Булгаргаз“ и „Топлофикация-София“, която ще извърши оценка на възможните варианти за излизане от кризата“, каза той.

„БЕХ е в състояние да направи инвестициите, които са необходими в „Топлофикация София”. Имаме самочувствието да управляваме добре и да търсим вариант за инвестиции. Това ще е предложението, което ще отправим към нашия принципал”, заяви още Николов.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов подчерта, че „Топлофикация София“ няма право да ползва природен газ без да го плаща. Разполагат с още 24 часа, за да платят по договора, но трябва да се намери трайно решение на проблема, за да не се окаже следващия месец в същата ситуация, добави той.

Павлов заяви, че договорите на „Булгаргаз“ към всички клиенти са еднакви, а не са феодални. Те отговарят на изискванията на Закона за енергетиката. „Неустойката за забавяне не е феодална. Всички условия в договорите са ясно разписани и отговарят на условията за търговия с природен газ. Това е сложна търговия, доставките се предплащат. Освен банкова гаранция понякога се изисква и финансово плащане“, каза Павлов.

Той заяви, че ако от „Топлофикация София“ смятат, че договорът им с „Булгаргаз“ е феодален, тогава могат да се обърнат към други доставчици. /БГНЕС