Зам.-министър Петров: Балтов не може да управлява еднолично държавна болница

Балтов крие от съвета на директорите материали, които са му поискани. Не може да се управлява еднолично такава голяма болница, която е държавна. Това не е политическо уволнение, заяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров, предаде репортер на БГНЕС.

Това, което касае обществените болници и средства трябва да се оповестява. Има и друго – данни, които твърдят, че се управлява непрозрачно Пирогов. Ние по критерии сменяме ръководство и след това излизат множество фрапиращи факти. Не мога да приема факта един директор на болница да се олицетворява с това като атака срещу лекарите и срещу болницата. Това, което е правило ръководството на една болница, няма нищо общо с дейността на лекарите, на които трябва да благодарим, добави Петров.

Прави впечатление, че нарушенията са по две пътеки - става дума за бъбречна недостатъчност и чернодробни заболявания. Но това говори за неупражнен контрол и неефективен от страна на директора. Сигурно ще излязат и други факти.

Директорът на Пирогов пречи на дейността на самия съвет на директорите, уточни д-р Петров.

В болница Лозенец е констатирано, че са вземали огромни средства за дълготрайно материално стимулиране за стотици хиляди левове, а останалите от болницата не са вземали.

Подобен процес започва в Александровска, такъв ще има и в Пирогов, каза още д-р Петров. /БГНЕС