Замърсяването на въздуха в Истанбул се увеличава с 5% през 2021 г.

Ако има нещо „добро” от опустошителната пандемия от коронавирус, то това е спадът в нивата на замърсяване на въздуха в градовете. Но последните данни показват, че Истанбул, най-населеният град в Турция, се е върнал към нивата на замърсяване отпреди пандемията.

Данните от станциите за измерване на качеството на въздуха в столицата на Турция (IBB) показват, че нивата на азотен диоксид във въздуха между 1 януари и 12 ноември 2021 г. са се увеличили с 5% в сравнение със същия период на 2020 г.

Въпреки че използването на природен газ е широко разпространено в града, емисиите от въглища, изгаряни в домакинствата, и масовият трафик, който става все по-натоварен са сред факторите, допринасящи за високото ниво на замърсяване на въздуха.

В периода между март 2020 г., когато бяха съобщени първите случаи на COVID-19, и това лято, когато ограниченията, свързани с пандемията, бяха премахнати в по-голямата си част, градът бе облекчен малко от замърсяването. Това до голяма степен се дължеше на строгия полицейски час, който задържаше хората вкъщи и на по-малкия брой хора, които можеха да шофират в условията на ограничения. Нормализирането, макар и очаквано от милиони хора, затворени по домовете си в продължение на месеци, възстанови заплахата от замърсяване.

Неотдавнашно проучване показа, че смъртните случаи от COVID-19 са по-разпространени в онези райони на Истанбул, обитавани от хората с по-ниски доходи, в които има по-висока концентрация на вредни вещества във въздуха. Замърсяването на въздуха отслабва белите дробове, които са основната мишена на COVID-19, което от своя страна води до тежко боледуване. /БГНЕС