Замъкът от "Имението Даунтън" отвори врати за почитатели

Облечени в рокли от 20-те години на ХХ в., с шапки с пера и костюми от три части, посетители от цял свят се стичат в замъка Хайклиър в Англия, сцена на изключително успешната телевизионна драма „Имението Даунтън“ - а сега, най-сетне, и филм.

Величествената обстановка от един от най-популярните телевизионни сериали правени някога, ще се появи на големия екран, когато в петък във Великобритания, а по-късно този месец и в световен мащаб, ще бъде премиерата на филма "Имението Даунтън", пише АФП. Носител на десетки награди след дебюта си във Великобритания през 2010 г., драмата за аристократи от началото на 20 век, хипнотизира Ифан Гао, китайска студентка, следваща в университет в Шотландия. „Всеки в Китай на нашата възраст знае за "Имението Даунтън", казва 25-годишната студентка, позирайки за снимка в ретро рокля и бляскаво колие около врата. "Очарователно е", казва тя, след като се пропътува шест часа с влак от Единбург и с двама приятели, за да присъства на специалния уикенд в замъка, организиран от продуцентите на филма. "Използвах този сериал, за да практикувам английския си." Имението от 19 век, което е дом на Джордж Хърбърт, 8-ми граф на Карнарвън, и лейди Фиона, неговата съпруга, има 200 стаи, четирима готвачи и четирима градинари. Текущите разходи на имението, което включва и 3 000 овце, са огромни, казва графът пред АФП, без да навлиза в подробности. Преди края на снимките на телевизионната поредица през 2015 г., "там имаше още повече хора, 20 градинари, 16 души в кухнята", разказва той. Броят на посетителите на замъка се е удвоил на повече от 90 000 души годишно благодарение на поредицата, чийто разказ започва с потъването на "Титаник" през 1912 г. и завършва в края на 1925 година.

Сюжетът на филма, чиято официална премиера ще бъде на лондонския площад Лестър в понеделник, започва през 1927 г., когато семейство Кроули с нетърпение очаква посещение от крал Джордж V и кралица Мери. Замъкът също се подготви за случая, като отвори врати за фенове и изпълни алеите си с безупречно поддържани стари модели автомобили. Витото дъбово стълбище и просторните стаи, украсени с картини, затоплени от камини и със слуги, облечени в дрехи от епохата, замъкът бе почувстван почти като дом от своите най-предани почитатели на сериала. "Чувствах се толкова свойски, все едно съм бил там и преди", казва Даниел Бислер, 70-годишен калифорниец, облечен в небесносин костюм и вратовръзка с цветовете на английското знаме, възхищавайки се на различните стаи и коридори. "Телевизионната драма наистина улавя много специално време в Англия, когато работническата класа, жените, се бориха за правата си", добавя Шайен Лейси, 24-годишна лондончанка, която е дошла с 54-годишната си майка Роя. Емили Дикман от Чикаго заяви, че се чувства „силно развълнувана“, след като влезе в спалнята на лейди Сибил, една от героините на сериала. "Смятам, че ние, американците, сме обсебени от англичаните. Нямаме лордове и дами, нямаме такава дълга история, и за нас е нещо очарователно", споделя тя. /БГНЕС