Замърсяването на въздуха струва на света 8 млрд. долара на ден

Глобалната цена на замърсяването на въздуха, причинено от изкопаеми горива, е 8 милиарда долара на ден, или приблизително 3,3% от целия икономически добив в световен мащаб, заяви център за изследване на околната среда.

Докладът на Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух (CREA) и филиала на „Грийнпийс“ в Югоизточна Азия е първият, който оценява глобалните разходи за замърсяване на въздуха, конкретно от изгаряне на нефт, газ и въглища. „Установихме, че континентален Китай, Съединените щати и Индия понасят най-високите икономически щети от замърсяването на въздуха с изкопаеми горива в световен мащаб - съответно 900 милиарда долара, 600 милиарда и 150 милиарда долара годишно“, се казва в доклада. Частиците, изхвърляни при използването на изкопаеми горива, причиняват преждевременна смърт при 4,5 милиона души всяка година по целия свят, включително 1,8 милиона в Китай и един милион в Индия, разкриват изследователите. Новите данни са в съответствие с оценките на Световната здравна организация (СЗО) за 4,2 милиона смъртни случаи всяка година, свързани със замърсяване на въздуха, предимно от сърдечни заболявания, инсулт, рак на белите дробове и остри респираторни инфекции при деца. Животът в района на Ню Делхи в Индия е като пушенето на 10 цигари на ден, показаха по-ранни изследвания. "Замърсяването на въздуха от изкопаеми горива е заплаха за нашето здраве и нашите икономики. То отнема милиони животи и ни струва трилиони долари", заяви Минуо Сон, специалист по изследване на чистотата на въздуха в „Грийнпийс“ Югоизточна Азия. Глобалните разходи за 2018 г. са били 2,9 трилиона долара, изчислява докладът. "Но това е проблем, който ние знаем как да решим: чрез преминаване към възобновяеми енергийни източници, постепенно премахване на автомобилите с дизел и бензин и изграждане на обществен транспорт."

Докладът е от 44 страници. Всяка година световната икономика получава удар от 350 милиарда долара от азотен диоксид (NO2) - страничен продукт от изгарянето на изкопаеми горива, превозни средства и електроцентрали - и още 380 милиарда долара удар от озон, сочат усреднените оценки. Досега най-скъпият замърсител са микроскопичните фини прахови частици (ФПЧ 2.5), които нанасят годишно щети от повече от 2 трилиона долара, измерени в здраве, пропуснати работни дни и години, загубени при преждевременна смърт. Глобалната разбивка за преждевременна смърт всяка година е 500 000 за NO2, един милион за озон и 3 милиона за ФПЧ 2.5. Около 40 000 деца умират всяка година преди петия си рожден ден поради ФПЧ 2.5. Те са причина и за 2 милиона недоносени годишно и два пъти повече случаи на астма. Частиците ФПЧ 2.5 проникват дълбоко в белите дробове и навлизат в кръвта, причинявайки сърдечно-съдови и респираторни проблеми. През 2013 г. СЗО ги класифицира като причинител на рак. Средните оценки за броя на преждевременните смъртни случаи, причинени от замърсяването с изкопаеми горива, сочат 398 000 за Европейския съюз, 230 000 за САЩ, 96 000 за Бангладеш и 44 000 за Индонезия. Сред държавите с най-големите икономически загуби всяка година, са Китай (900 милиарда долара), САЩ (610 милиарда долара), Индия (150 милиарда долара), Германия (140 милиарда долара), Япония (130 милиарда долара), Русия (68 милиарда долара) и Великобритания (66 млрд. долара). В световен мащаб замърсяването на въздуха причинява 29% от всички смъртни случаи от рак на белите дробове, 17% от остра инфекция на долните дихателни пътища и една четвърт от инсулт и сърдечни заболявания, според СЗО. Замърсяването на въздуха е основна точка на социалното недоволство в някои части на света, което кара някои експерти да спекулират, че може да доведе до по-бързо намаляване на използването на изкопаеми горива. "Наближаваме ли преломната точка, при която вече няма да е приемливо да се съкращава животът на хора със замърсяване чрез изкопаеми горива?", това заяви пред АФП Йохан Рокстром, ръководител на Института за изследвания на въздействието върху климата в Потсдам. Прогнозите за концентрациите на ФПЧ 2,5 и NO2 се основават на инструменти за наблюдение на Земята върху два спътника на НАСА, наблюдаващи аерозолите в атмосферата. /БГНЕС