Западните Балкани нямат напредък в реформите, въпреки подкрепата на ЕС

Действията на Европейския съюз са оказали слабо въздействие за насърчаването на основните реформи в областта на върховенството на закона в Западните Балкани, се посочва в нов доклад на Европейската сметна палата (ЕСП).

В региона са извършени някои технически и оперативни реформи. Поради недостатъчната политическа воля и липсата на ангажираност обаче подкрепата от ЕС като цяло е била недостатъчна за справяне с дългосрочните проблеми в области като независимостта на съдебната система, концентрацията на власт, политическата намеса и корупцията, отбелязват одиторите.

Албания, Северна Македония, Черна гора и Сърбия са страни кандидатки, а Босна и Херцеговина и Косово са потенциални кандидатки за членство в ЕС. Всички те обаче продължават да се сблъскват с проблеми, свързани с върховенството на закона и основните права. Вече повече от 20 години ЕС им помага при изпълнението на програмите им за реформи. Помощта от ЕС се планира по две взаимосвързани насоки на действие: финансова подкрепа (възлизаща на около 700 млн. евро между 2014 г. и 2020 г.) и политически диалог. Докладът на ЕСП има за цел да провери дали тези действия са били подходящи за изпълнение на поставените цели.

Приоритетите на ЕС в областта на върховенството на закона в Западните Балкани са ясни и като цяло са претворени добре в конкретни действия в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ. Въпреки това одиторите заключават, че най-важните рискове по отношение на устойчивото въздействие на неговите действия все още са недостатъчно овладени. Мерките за подобряване на недостатъчния административен капацитет и политическа воля, които са от съществено значение, са малко на брой и често неефективни. Одиторите посочват също, че прилагането на предварителните условия по отношение на финансирането и изпълнението на проектите е било непоследователно.

"Слабият напредък, постигнат през последните 20 години, застрашава цялостната устойчивост на подкрепата от ЕС, предоставяна в рамките на процеса на присъединяване. Губи се доверието към постоянните реформи, ако те не довеждат до осезаеми резултати", заявява Юхан Партс, който отговаря за доклада.

Оценките, извършени от одиторите на ЕС показват, че напредъкът по отношение на върховенството на закона в региона като цяло е доста ограничен и е трудно да се постигне устойчивост. Въпреки предоставяната от ЕС в продължение на десетилетия политическа и финансова подкрепа, в много държави от Западните Балкани продължават да съществуват фундаментални проблеми. Сред тях са проблемите, свързани с независимостта на съдебната система, борбата с корупцията (която все още засяга всички нива) и свободата на изразяване на мнение.

ЕСП препоръчва Европейската комисия да укрепи механизма за насърчаване на реформите в областта на върховенството на закона, да увеличи подкрепата за организациите на гражданското общество и независимите медийни източници, да обвърже по-тясно финансирането с напредъка в областта на върховенството на закона и да подобри докладването и мониторинга на проектите. /БГНЕС и БНТ