Западните Балкани - по-добро място за живот и важен фактор в Европа

Преминаване на границите само с лична карта, бързи ленти за камионите и взаимно признаване на дипломите са само част от предимствата на декларацията, договорена в Охрид от премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама и сръбският президент Александър Вучич.

Тристранна среща на върха в Охрид: Алабанският премиер Еди Рама (л), сръбският президент Александър Вучич (ц) и македонският премиер Зоран Заев (д)

Те призоваха днес от Охрид и другите държави от Западните Балкани да се присъединят към тази инициатива и съвместно да изградят едни различени Западни Балкани, които ще бъдат по-добро място за живот и важен фактор в Европа.

„Планът за действие предвижда 24 часа седем дни в седмицата да функционират изцяло нашите граници, дава възможност за комплектно движение с лични карти на гражданите от този регион, осигурява условия, които ще означават бързи ленти за камионите през граничните пунктове, дава възможност за взаимно признаване на всички документи в частта на хранителните и ветеринарни агенции до всички други административни институции, работещи по документите, за да се осигури по-голяма мобилност на стоки, капитали и услуги...“, заяви премиерът Заев на съвместната пресконференция.

Разработен е конкретен план за това как да се признаят дипломите, така че чуждестранните и местните инвеститори да имат комплектен разширен набор от квалифициран персонал в региона.

„Всичко това ще донесе много по-примамлив живот за нашите граждани, но също така ще отвори нова глава. Надявам се, че всички участници в този процес ще приемат тази инициатива, защото тя носи добро за целия Балкан, но също така не се отчита пред западноевропейските страни, към които искаме да се присъединим“, каза Заев.

За сръбския президент Вучич това е важна инициатива както за гражданите, така и за бизнес сектора. Инициативата за регионално сътрудничество, каза Вучич, не означава създаване на някакъв вид Югославия, а е процес, който ще създаде по-добро и по-добро качество на живота в Западните Балкани.

„Гордея се със сделката, която сключихме. Това със сигурност ще бъде бъдещето. Тук няма никакви югославяни, има по-добър живот за всички граждани“, каза Вучич.

Албанският премиер Рама, за когото също няма нищо по-важно от свободното движение на хора, обяви, че следващата среща ще се проведе в Дуръс на 21 ноември, като Жозеп Борел, наследник на представителя на ЕС Фредерика Могерини, се очаква да присъства.

Днешната среща в Охрид следва първоначалната среща на Заев, Вучич и Рама в Нови Сад. /БГНЕС