Запис на португалския дипломат, чиято автентичност Заев ще проверява

Изявлението на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш относно македонския език ДНЕС предизвика множество коментари на политиците в РС Македония, предаде БГНЕС.

Премиерът Зоран Заев дори обеща Министерството на външните работи "да провери автентичността на изявлението на Ана Паула Закариаш". "Ще проверим още днес чрез експертните служби на Министерството на външните работи. Проверката ще бъде за автентичността на това, което беше казано и Министерството на външните работи съответно ще реагира“, каза Заев.

В Брюксел снощи Ана Паула Закариаш призова да се уважава българската позиция за РСМ и да не се внасят разногласия в ЕС. “Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че тя промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат", каза държавният секретар и призова да не се внасят разногласия и проблеми между две страни.

Агенция БГНЕС публикува запис от изявлението на Ана Паула Закариаш, с което се потвърждава автентичността на информацията от кореспондента на БНР Ангелина Пискова от Брюксел. Записът е предоставен на БГНЕС от БНР. /БГНЕС