Заплатите в градския транспорт ще се увеличат два пъти с по 150 лв.

От 1 март се увеличават със 150 лв. заплатите в Столичния градски транспорт, от 1 септември се очаква още едно увеличение - със 150 лв. Това заяви кметът на София, Йорданка Фандъкова след среща на ръководството на СО със синдикатите, предаде репортер на БГНЕС.

“Надяваме се, че с направата на нов бюджет ще има подкрепа и за по-голямо увеличение. В рамките на последните четири години последователно увеличавахме заплатите на работещите в градския транспорт, така че се надявам те да помнят и да оценят това нещо. Даваме си сметка, че им е трудно, ние ценим изключително много нашите шофьори, разбираме техните искания, но това можем да направим засега”, коментира още Фандъкова.

Дончо Барбалов, заместник-кметът по транспорта, обясни, че на годишна база двете увеличения ще струват на общинския бюджет около 32 млн. лв.

Екатерина Йорданова, председател на транспортните синдикати, уточни, че конструктивният диалог, който имат те в СО не се наблюдава в други сектори на страната. “Разбира се, че хората искат и заслужават повече и ние ще продължаваме да работим за тях, надяваме се с новите национален и общински бюджет да договорим и по-голямо увеличение”, коментира още Йорданова.

По-рано днес служители на градския транспорт се събраха пред Столична община с искане за 30% увеличение на заплатите.

„Нашето искане е 30% увеличение на заплатите. След първата част от преговорите, Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“, слезе при нас и ни каза, че са предложили увеличение със 130 лв., което е 8% увеличение. Това е пълна подигравка с всички хора, които сме се събрали тук и протестираме. Като чух това малко увеличение и ток ме удари“, това заяви за БГНЕС Богомил Рилов, служител на столичния електротранспорт. „Ние работим по над 9 ч., отговаряме за животите на толкова много хора, а заплатите са прекалено ниски. Всички ние тук си обичаме професията, искаме да работим това нещо, но искаме достойно заплащане за своя труд“, подчерта още той.

Павлин Петков от Метрополитен пък уточни, че днес всички представители транспортни дружества в столицата са се събрали, за да защитят своите доходи и да поискат индексиране на заплатите. „Колегите казват, че има вече много заявки за напускане, имаме заявки от хората, че ако не се изпълнят техните искания има подготовка за ефективни стачни действия“, коментира още той. /БГНЕС