Заплатите в градския транспорт започват да скачат с по 10% от 2020 г.

С 45 гласа "за", 6 "въздържали се" и нито един "против", Столичният общински съвет прие предложението на кмета да бъде подписано тригодишно споразумение, което да гарантира повишаването на заплатите на служителите в градския транспорт с по 10% в следващите три години, предаде репортер на БГНЕС.

Първото увеличение на възнагражденията на заетите в общинските транспортни дружества ще бъде през 2020 година.

До това решение се стигна, след като синдикатите поискаха заплатите на водачите да бъдат повишени, за да бъде решен проблемът с недостига им в системата.

Независимо от мнозинството, съветниците от БСП не подкрепиха повишаването на заплатите чак от догодина.

„В транспортна комисия, която заседава през зимата дадохме обещание, че при актуализация на бюджета ще търсим възможност за увеличаване на работните заплати и отпускане на средства за подобряване на битовите условия, които бяха основен момент в техните искания. Темата с извънредните часове също ги притеснява", припомни Калоян Паргов и подчерта, че иска увеличение на възнагражденията на служителите от днес, а не през 2020 година.

„Въздържахме се от подкрепа, защото самите те не приемат това споразумение. Няма как ние да не се съобразим с волята, желанието и справедливите искания на работещите в градския транспорт, те не приемат по този начин да бъде затворен проблемът, предвид това, че някой го е страх от предизборната кампания", добави още той.

Запитан дали работещите искат с още 10% да се увеличат заплатите им, Паргов обясни, че независимо от процента е трябвало повишението на доходите им да стане факт още юни, защото така били обещали на служителите.

Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов каза, че на този етап не може да се мисли за пренасочване на остатъци от бюджета на общината, защото той е изпълнен на 100% и не разполагат със средства за преразпределяне. Той добави още, че за увеличението на заплатите на служителите в дружествата ще бъдат отделени 20 млн. лв., а за 20% увеличения на възнагражденията им през тази година, общината е заделени 14 млн. лв.

Стана ясно още, че 100 е бройката на служителите, които не достигат в автотранспорта, толкова е недостигът и в електротранспорта.

В същото време кметът Йорданка Фандъкова обяви, че общинските съветници са подкрепили доклада ѝ, свързан с възможността да се закупят с евросредства 82 електробуса, 30 тролея и 25 нови трамвая.

„Когато успеем да реализираме тези проекти, ще имаме на 100% подменени тролеи и автобуси в движение и доста сериозен напредък по отношение на трамваите“, коментира тя. /БГНЕС