Започна държавното погребение на убития бивш японски премиер Шиндзо Абе

В Япония започна противоречиво държавно погребение на убития бивш министър-председател Шиндзо Абе, като вдовицата му Акие внесе праха му в зала в Токио, където се събраха хиляди опечалени.

Облечена в черно кимоно, Акие пренесе пепелта в кутия, покрита с декоративен плат, в залата "Будокан", докато звучеше залп от 19 пушки в чест на убития бивш премиер.

Междувременно в японската столица се провеждат протести срещу държавната погребална церемония за бившия японски премиер Шиндзо Абе. Стотици излязоха по улиците, за да протестират срещу решението на правителството. В ръцете на много протестиращи има плакати с надписи "Против държавното погребение!", "Отмяна на погребението!". Полицията обгради някои активисти и се опита да ги изведе от тълпата настрани.

Абе почина, след като беше нападнат, докато говори на предизборен митинг в префектура Нара на 8 юли. Убиецът, 41-годишният Тецуя Ямагами, го простреля отзад с импровизирано оръжие два пъти. Кремацията е извършена на 12 юли.

Очаква се на погребението да присъстват 4500 хиляди души, включително 34 държавни лидери и 14 бивши държавни глави. За обикновените граждани сутринта в парка до залата се отварят олтари, където желаещите могат да поднесат цветя и да почетат паметта на политика. От вчера вечерта полицията блокира достъпа до прилежащата към залата територия от съображения за сигурност. Общо 20 000 полицаи ще осигуряват охраната, част от които идват от други региони. Главните магистрали в централната част на Токио са затворени от понеделник до сряда, докато в града има високопоставени чуждестранни посетители. /БГНЕС

Токио / Япония