Започна доставката на бюлетините за изборите

Започна доставката на бюлетините за предстоящия на 27 октомври местен вот, съобщиха от Централната избирателна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

Рано тази сутрин първите бюлетини тръгнаха към Бургас, Русе, Варна, Търговище и Шумен, като се очаква те да пристигнат до края на днешния ден. Утре бюлетините ще бъдат доставени и в други градове на страната.

„Няма специфичност, която да обуславя избора на местата, от които да започне доставката на изборните книжа. Доставката започва когато съответните областни градове имат готовността да поемат бюлетините. В случая това са най-отдалечените места, тъй като има и близки дестинации. Доставяме там, където тиражът е окончателно определен, тъй като имаме места, където имаме повече избиратели, вписани в списъците. Това изисква доставката на повече бюлетини и тяхното допечатване“, обясни говорителят на комисията Александър Андреев.

Той показа и как ще се сгъват бюлетините в изборния ден.

„Малко по-трудно ще е сгъването на бюлетините за общински съветници в онези общини, където те са най-дълги. Това са градовете София, Варна, Благоевград, Шумен и Пловдив“, посочи Андреев.

Говорителят съобщи, че към момента в ЦИК са регистрирани 735 наблюдатели от 9 сдружения за извършване на наблюдения на изборите в страната.

„По отношение на международните наблюдатели са регистрирани само две организации с общ брой от 21 наблюдатели. Регистрирани са четири социологически агенции с 722 анкетьори“, заяви той и добави, че до момента в комисията са постъпили 55 сигнала и 183 жалби, от които 133 са за регистрации на партии и коалиции, инициативни комитети, местни коалиции и техните кандидати в общинските избирателни комисии (ОИК). Андреев посочи, че 10 решения по отношение на предизборната кампания на ОИК са обжалвани от ЦИК, а по назначаването на секционните избирателни

комисии са 7 като всички те са разгледани.

„Жалби срещу решения на ЦИК са 14 като една все още е висяща във Върховния административен съд и тя е по отношение на жалбата на един независим кандидат, който не е допуснат в отразяване на предизборната кампания в обществена медия. Днес ВАС би трябвало да се произнесе и по тази жалба“, уточни Андреев.

Той припомни, че до 19 октомври избирателите имат възможност да подадат заявление в ОИК, ако има неточности на данните им, а до 21 октомври може да се заяви посещение на подвижна избирателна секция по постоянен или настоящ адрес от лице.

„На 24.10 ще се образуват и секциите в болниците, домовете за стари хора и затворите, ако има необходимия брой избиратели, които могат да упражнят правото си на глас“, добави още той.

В 00 ч. на 25 октомври приключва предизборната кампания. От 00 ч. на 26-ти когато е и денят за размисъл, както и в деня на изборите социологическите агенции нямат право да публикуват данни от проучвания. Изборният ден на 27 октомври започва в 7 часа. След края на деня изборните книжа в София ще бъдат приемани в три различни пункта в зала „Арена Армеец“ с цел да се гарантира нормалният процес по приемането им. /БГНЕС