Ключови избори в Тайван в условията на китайски заплахи

Милиони ще отидат до урните в Тайван за президентските избори, които ще бъдат наблюдавани отблизо в целия свят. Новият лидер ще определи курса на самоуправляващия се остров, изправен пред нарастващите заплахи от страна на Китай.


В дните преди изборите Пекин обяви фаворита Лай Чинг-те, настоящ вицепрезидент, за опасен "сепаратист", като предупреди избирателите да направят "правилния избор", ако искат да избегнат война, предаде АФП.

Комунистически Китай смята самоуправляващия се Тайван, отделен от континенталната част със 180-километров проток, за интегрална част и не изключва употребата на сила за постигане на обединение.

Резултатите ще бъдат внимателно наблюдавани от Пекин до Вашингтон - основният военен партньор на острова. Двете световни суперсили се борят за влияние в стратегически важния регион.

По време на бурната кампания Лай от "Демократическата прогресивна партия" (ДПП) се представи като защитник на демократичния начин на живот в Тайван.

Неговият основен опонент Хоу Юи, от опозиционната партия Куоминтанг (КМТ), подкрепя по-топлите връзки с Китай и обвинява ДПП, че разгневява Пекин с позицията си, че Тайван "вече е независим".


КМТ на Хоу заяви, че ще стимулира икономическия просперитет, като същевременно поддържа силни отношения с международните партньори, включително със САЩ.

В надпреварата се наблюдава и възходът на новопоявилата се популистка Тайванска народна партия (ТНП), чийто лидер Ко Уен-дже привлече подкрепа с антисистемно предложение за "трети път" и излизане от двупартийната безизходица.

КМТ и ТНП се опитаха да сключат споразумение за обединяване на силите си срещу ДПП, но партньорството се провали в резултат на публична язвителност относно това кой ще оглави президентската листа.

И трите партии проведоха заключителни митинги пред стотици хиляди хора.

Гласоподавателите ще избират депутати, както и президент, но Тайван забранява публикуването на социологически проучвания в рамките на 10 дни след изборите.


Политическите наблюдатели твърдят, че 64-годишният Лай се очаква да спечели първото място, въпреки че неговата партия вероятно ще загуби мнозинството си в 113-местния законодателен орган.

Механизмът на световната икономика

Разположен на ключов морски път, свързващ Южнокитайско море с Тихия океан, Тайван е дом на мощна полупроводникова индустрия, произвеждаща скъпоценни микрочипове - жизнената сила на световната икономика, която захранва всичко - от смартфони до автомобили и ракети.

През последните години Китай засили военния си натиск върху Тайван, като периодично подклаждаше притесненията за потенциална инвазия.

В петък вечерта Пекин започна нова войнствена реторика, като Министерството на отбраната излезе с изявление едва 12 часа преди началото на изборите, в което обеща да "смаже" всяко усилие за насърчаване на независимостта на Тайван.


Китайски военни самолети и военни кораби почти всеки ден "проверяват" отбраната на Тайван, а Пекин организира и мащабни военни учения - симулира блокада на острова и изстрелва ракети в околните води.

Според мнозина анализатори евентуална блокада ще превърне ключовия Тайвански проток в задънена улица, ще засегне превоза на 50% от контейнерите в света и ще струва на световната икономика най-малко 2 трилиона долара.

В неотдавнашно новогодишно обръщение китайският президент Си Дзинпин заяви, че "обединението" на Тайван с Китай е "неизбежно".

Критиците на ДПП обвиняват настоящия президент Цай Инг-уен, че провокира Китай, като настоява, че Тайван "вече е независим" - позиция, която Пекин смята за червена линия. /БГНЕС