Започна голямата смяна на името на Македония

Нови табели по границите за три дни, нови регистрационни номера за колите до четири месеца, нови паспорти до края на годината и нови банкноти до 2020 г., са част от мерките, които Македония трябва да приложи след влизането в сила на Договора с Гърция.

Междуведомствената работна група, създадена от правителството за изпълнение на задълженията по Преспанския договор, взе решения за необходимите мерки и дейности заедно със сроковете за тяхната реализация.

Съгласно решенията обявени от правителството на Република Северна Македония, митническата администрация трябва да постави стикери на таблата на контролно-пропускателните пунктове, държавната граница и на двете летища в срок от три дни, като до седем дни трябва да изготви Книга с графичните стандарти как да се представя визуално конституционното наименование Република Северна Македония в гербове и лога. В рамките на 7 дни ще трябва да се промени софтуера, така че всички институции на държавно и местно ниво да бъдат с новото име. Промяната на всички табели на местно ниво трябва да приключи в рамките на четири месеца.

Сайтовете на всички държавни институции трябва да носят новото име до три дни.

„Всички институции трябва да променят цифровите си записи (логотипи, бележки, електронни подписи, уебстраници и др. ) в рамките на три дни. като всички институции трябва да променят печатните си материали (папки, индикатори и др.) в рамките на две седмици. Министерството на външните работи трябва да смени табелите и печатите в дипломатическите си мисии в рамките на три седмици”, се казва в изявлението.

Министерството на вътрешните работи трябва да започне издаването на нови регистрационни номера в рамките на четири месеца. Междувременно от министерството ще слагат стикери „NMK ” на регистрационните номера на превозните средства.

Издаването на нови паспорти трябва да започне до края на 2019 г., а при излизане или влизане в страната на съществуващите паспорти ще се поставя печат, който да указва, че те са на граждани на Република Северна Македония.

Пътните знаци на международните пътища трябва да бъдат променени в рамките на месец.

В рамките на шест месеца трябва да се направи преглед на състоянието на паметниците, обществените сгради и инфраструктурата относно това дали те се отнасят до древната елинска история, която е част от историческото наследство на Гърция. В същия период трябва да се премахне Звездата от Вергина от знамето, както и от цялото обществено пространство и обществена употреба, а археологическите артефакти да бъдат изпратени в Гърция. /МИА