Започна новогодишното презапасяване с храни

Въпреки високите цени българинът продължава да пазарува и в днешния последен ден на 2021 г.

Запасяват ли се българите „като за последно“ с продукти преди Нова година? Това провери репортер на БГНЕС пред един от големите столични магазини за хранителни стоки.

Николай изрази мнение, че има тенденция българите да се презапасяват, което води до проблеми като затлъстяване и т.н.

„Нашите сънародници се запасяват поначало. Моето мазе например е пълно с всичко. Въпреки това обаче, понеже имам излишни пари, пазарувам още и още. Пазарувам, защото това ми доставя удоволствие. Българинът като цяло пазарува, защото това му доставя удоволствие, а не защото е гладен. Забележете колко пълни българи има – това не е от недояждане. Това се дължи на презапасяването. И понеже купуваме огромни количества, щем не щем с нашия манталитет изяждаме всичко“, заяви Николай.

Той изтъкна, че за Нова година си е взел специално шампанско, за да почете празника подобаващо.

Зори Неонтиев се оплака, че цените на стоките са изключително високи, което е непосилно за голяма част от пазаруващите.

„200 лв. сметка направих, а какво съм купил в крайна сметка – нищо. Купих луканки по 45 лв./кг. Това са страшно много пари. Аз взимам 1000 лв. на месец. Цените са ужасяващи, просто не се живее тук. Ако бях по-млад, определено щях да емигрирам. На 1000 лв. заплата 200 лв. сега ми е сметката в магазина, а какво ще правя после? Сега няма много хора в магазина, аз очаквах да има по-голям наплив“, отбеляза още той.

Красимир алармира, че икономическото състояние на българина се влошава и това се вижда по празничните колички на пазаруващите.

„Допълвам новогодишния пакет. Пазарувам основно това, което е свършило или съм забравил. Допълвам яйца, брашно, сладки работи, общо взето купувам каквото ми разпореди началникът. Всички семейни хора ще ме разберат. За съжаление гледам количките на хората, тъй като няколко пъти пазарувам вече и виждам, че като цяло са много по-празни в сравнение с предходни години, т.е. икономическото положение на сънародниците ни става все по-зле. Причините за това са комплексни. От една страна, това са вътрешни причини, които зависят от тези, които ни управляват, циркулацията и турбулентността в политиките на политическите партии и другите причини са геостратегически и политически, виждате го по цената на тока, на газа, което ще дойде до цената на минералните торове, до земеделието, до храните догодина. Тези, на които им плащат заплата, за да мислят за нас, трябва по-добре да си вършат работата, защото икономията и мизерията от конкретния гражданин няма да доведе до просперитет“, обясни той.

Гражданинът добави, че е изненадан от големия брой пазаруващи в днешния ден.

„Учудващо е за такъв полуработен, полусвободен ден, че има толкова хора в магазина. Би трябвало всички да са готови с пазара, освен тези, които забравят като мен. Като цяло има повече хора, отколкото очаквах да има“, уточни той. /БГНЕС