Започна официалното посещение на вицепремиера Захариева в Унгария

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище “Ференц Лист” в Будапеща. Тя е на официално посещение в Унгария, посветено на 100 г. от двустранните ни дипломатически отношения, предаде специалният пратеник на БГНЕС в унгарската столица.

Днес в Унгария ще бъде тържествено отбелязан и Денят на българо-унгарското приятелство.

Екатерина Захариева ще разговаря с унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, като двамата ще обсъдят двустранните отношения, икономическото и енергийното сътрудничество, кризата, предизвикана от разпространението от коронавируса, както и теми от дневния ред на Европейския съюз. Двамата министри ще подпишат Меморандум за разбирателство в областта на международното сътрудничество за развитие между МВнР на България и Министерството на външните работи и търговията на Унгария, както и документ за отбелязване на 100-годишнината от установяването на двустранните дипломатически отношения.

Това е първо двустранно посещение на Екатерина Захариева в Унгария.

В рамките на визита Екатерина Захариева ще награди със Златен почетен знак на МВнР изтъкнати българи, живеещи в Унгария и допринесли за развитието на отношенията ни.

Отличие ще получат застъпникът на българското малцинство в унгарския парламент Симеон Варга, председателят на Българското дружество в Унгария Димитър Танев, председателят на Българското републиканско самоуправление в Будапеща Данчо Мусев и Светла Кьосева, дългогодишен директор на Училището за роден език в Будапеща. В Унгарския национален музей, където ще се състои церемонията по награждаването, външният ни министър ще открие и художествената инсталация с българските букви. /БГНЕС